A szatmárnémeti származású Székely Csilla Budapestről érkezett Los Angelesbe augusztus közepén, hogy 9 hónapig a los angelesi Magyar Ház rendezvényeinek, programjainak feladatait koordinálja. A várossal már korábban, 2008-ban megismerkedett, amikor a kolozsvári egyetem egyik programja kapcsán töltött pár hónapot a filmgyártás világhírű városában. Már akkor felfedezte magának a Magyar Házat, így ismerős közegbe érkezett talvaly augusztusban. Csilla igyekszik a legjobb tudása szerint végezni munkáját, ebben segítségére van Magyarországon a média területén szerzett ismerete és gyakorlata. Rendszeres rendezvények, ünnepségek, koncertek jellemzik a ház programjait. Minden pénteken Klub est van, amelyet összekötöttek vacsorával, néha pingponggal vagy tánccal. A Magyar Ház vendégeként lépett már fel többek között Pándi Piroska operaénekes. Rendszeresen szerveznek irodalmi esteket, a Triász együttes koncerje pedig a Los Angeles-i magyarok könnyű zenei életét pezsdítette fel. A Magyar Ház programjainak kialakításakor a szervezők figyelnek arra, hogy a rendezvények összhangban legyenek a Los Angelesben lévő többi magyar szervezet rendezvényeivel. Csilláék igyekeznek a felmerült igényeket a vendégkör részéről kielégíteni.

A Los Angeles-i Magyar Házat a 20-as években alapították, két szervezet egyesüléséből jött létre. Erre a fúzióra utal az Egyesült Magyar Ház elnevezés. A ház szervezői ápolták, s vitték tovább a magyar kultúrát. Csilláék ugyanazzal a problémával küzködnek, amellyel sok magyar szervezet az USA-ban. Nagyon nagy szükség van a tagtoborzásra, mert a fiatalok utánpótlása nagyon nehéz, s az 56-os generáció pedig már kifogyóban. Nagyon sok magyarországi fellépő érkezik az USA-ba, s sokan a fellépéseiket Los Angelesben kezdik. A magyar előadók gyakran bejelentkeznek a Magyar Házba, s küldenek magukról portfoliót. Gyakran előfordul az is, hogy Csilláék keresnek fel magyarországi előadókat. Jelenleg a brassói származású Szász Ágnes jazz énekes a ház vendége, aki két hónapig tartózkodik a városban, s ezalatt rendszeresen ad koncertet a Magyar Ház közönségének.

Csilla minden általa szervezett eseménnyel elégedett, amely szép részvétellel zajlik. Ha a vendégek úgy távoznak a programokról, hogy jól érezték magukat, akkor érdemes volt időt és energiát fektetni a szervezésbe, a programok koordinálásába. A házban jelenleg felújitás zajlik, a dísztermet parkettázzák. A nagymúltú Kárpátok néptáncegyüttes minden héten a házban tarja táncpróbáit. Csilla mentora Pereházy Miklós, a Magyar Ház vezetője, aki sokat dolgozik azért, hogy minél többen részt vegyenek a ház kínálta kulturális pezsgésben.

Közérdekű hirdetés

Székely Csilla Los Angelesbe nem egyedül érkezett, hanem kollégájával Kálmán László ösztöndíjas társával együtt. Az óvodapedagógus végzettségű László fogadószervezete a Reményik Sándor Keresztény Magyar iskola , illetve a helyi magyar cserkészet munkájába is besegít. Csilla nagyszerű kollégát ismert meg Laci személyében.

Az Egyesült Magyar Ház a rendezvényeit a helyi magyar újságokban és a facebookon hírdeti. Az agilis programszervező mindenkit szeretettel vár a Los Angeles-i Magyar Ház programjaira.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.