Ken Fountain, az amerikai DreamWorks Animation munkatársa tart képzést ezen a héten a Székelyföldi Legendárium csapatának, a szakember a rajzfilmkészítésben fejleszti tudásukat. Az animátor szerint mindenképp mozivásznon van a helyük a székelyföldi mondáknak, legendáknak.

Ken Fountain szerint a rajzfilmkészítőnek együtt kell élnie az animált karakterrel
Ken Fountain szerint a rajzfilmkészítőnek együtt kell élnie az animált karakterrel

„Több évtizedes lemaradást kell behoznunk, hiszen Székelyföldön nincs hagyománya a rajzfilmkészítésnek. Nyilván vannak, akik autodidakta módon tanultak, de így szakszerűen, csapatban senki. Vannak ugyan művészfilmek, de amivel mi foglalkozunk, egy teljesen más terület” – magyarázta lapunknak Fazakas Szabolcs, a Legendárium és az udvarhelyi rajzfilmkészítés ötletgazdája, hogy miért tartja fontosnak a munkatársak képzését. Ken Fountainnel, aki egyebek mellett a Csizmás, a kandúr, Szörnyek az űrlények ellen, Shrek 4, Kung Fu Panda 2 és a Megamind elkészítésében segédkezett, a közösségi médián keresztül vette fel a kapcsolatot. Az animátor rögtön igent mondott, amikor segítséget kért tőle.

Fazakas rámutatott, azért is döntött egy amerikai szakember meghívása mellett, mert az ottaniak tudják, hogyan kell motiválni az embereket, tudnak biztatni, kreatívan elemzik a munkát, nem pedig visszahúzzák a csapatot. Sajnos utóbbira is volt példa az elmúlt időszakban – tette hozzá.

legendarium - PA-2_b
Fountain egyenként oktatta a rajzfilmkészítőket

„Mielőtt idejöttem, már láttam a projektet, amin a Legendárium csapata dolgozik, és úgy gondolom, ez egy hatalmas ötlet. Az tetszik nekem a legjobban, hogy tanításra használják az animációt a legendák bemutatása által” – fogalmazott Ken Fountain. Mint mondta, gyerekkorában ő is hallott olyan legendákat, történeteket, amelyeket a cowboyok vagy az utazók meséltek, de sosem gondolta, hogy nálunk ennyi van belőlük. Egyébként az animátor még sosem járt Kelet-Európának ezen a részén, de lenyűgözőnek találja Székelyföldet.

Ken Fountain arra tanítja a csapatot, hogyan mutassanak be színházi jeleneteket az animált karakterekkel, hogyan adjanak át igazi érzelmeket. Szerinte ezekre mindenképp szükség van, máskülönben unottá válhat a közönség. „Legendákról, fantáziáról van szó. Fontos, hogy a közönség együtt sírjon vagy nevessen a karakterekkel” – mondta.

legendarium - PA-5_b

Fazakas Szabolcs elárulta, ha sikerül megfelelő minőségben elkészíteni a rajzfilmsorozatukat, akkor Ken Fountain segítségével Hollywoodban is bemutathatják az alkotást. „Amit eddig elkészítettünk, az még nem rajzfilmcsomag, a tanultak alapján ezután kezdődik a nagy sorozat forgatása, amit már Los Angelesben is be lehet mutatni” – fogalmazott az ötletgazda. A Legendárium csapata egyébként jövő héten az Anim’est elnevezésű bukaresti nemzetközi rajzfilmfesztiválon mutatja be eddig elkészített alkotásait.

 

Forrás: szekelyhon.ro

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.