fotó: Mózsi Gábor

Szemerkényi Réka első alkalommal vett részt a Chicagói Magyar Bálon, de a chicagói magyarokkal nem először találkozott. Többször volt már a városban és találkozott a magyar közösség tagjaival. A bál egy olyan alkalom, amikor újra találkozhatnak a barátok, s a rég nem látott ismerősök. ’’Nagyszerű dolog egy magyar bál, mert mindenki ünnepelni jön össze’’- mondja a nagykövet asszony, hiszen a bál a magyar közösség egyik legörömtelibb eseménye. A nagykövet asszony ő maga is  otthonosan mozgott az este folyamán a báli forgatagban, asztalánál folyamatosan cserélődtek a társalkodó ismerősök és barátok.

Beszélgetésünk során hamar áttértünk a magyar-amerikai kapcsolatok aktuális eseményeire. Január 20-án az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham rendezésében került sor egy kerekasztal beszélgetésre Budapesten, ahol Szemerkényi Réka  Colleen Bell budapesti amerikai  nagykövettel tárgyalt. Tavaly februárban az AmCham pódiumán mindketten kifejtették elképzeléseiket, most pedig mérleget vontak az eltelt esztendőről. A nagykövet asszony szerint lehet érezni, hogy előrelépések születtek a közös ügyek megértésében. Van egy őszinte párbeszéd a két kormány között. Világosan látható, hogy a stratégiai együttműködés elemei a meghatározóak a két ország kapcsolatában, amely segíti a jobb megértés folyamatát. ’’A külső fenyegetések meghatározó módon nyomnak az együttműködés felé’’- említette a washingtoni nagykövet.

Következő témaként az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról beszélgettünk, s annak  megünnepléséről Amerika- szerte. A 60. évfordulóra mind a magyar állam és a washingtoni nagykövetség is kiemelt figyelemmel készül. 60 évvel ezelőtt a szabadságharcosok egyértelműen kifejezték a szabadság iránti szeretetüket. Minden magyar összefogott az elnyomó szovjet hatalommal szemben, s a szabadságvágy kapcsolta össze a magyar népet. Ezt az üzenetet szeretnék Washingtonból közvetíteni a keleti part és a nyugati part magyar közösségei felé. Tavasszal kezdődik az eseménysorozat, amely előkészíti az 56-os forradalom és szabadságharc üzenetét. Az ősz folyamán pedig, október elejétől november 4-ig egy hónapon keresztül több esemény is lesz az USA több pontján, amely összehozza a magyarokat a szabadságharcra emlékezve.

Utolsó témaként  az amerikai magyar közösségek és a nagykövetség együttműködéséről Szemerkényi Réka azt fogalmazta meg, hogy az amerikai magyarság összefogása nagyszerű lehetőség. Az itteni magyarság egyaránt követi az amerikai és a magyarországi eseményeket. Ez alatt az egy év alatt sikerült előmozdítani a magyar közösségek együtt gondolkodását az USA minden táján. A legfontosabb, hogy az amerikai magyar közösségek közvetlenül tudják elmondani elképzelésüket, hogy megtartsák magyar közösségi életüket. Ebbéli törekvésükben segítséget kapnak a magyar kormánytól és személyesen a nagykövet asszonytól is.

Közérdekű hirdetés

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.