Szent István király ország és egyházalapító tisztelete él a tengerentúli magyarság szívében.

Vasárnap szép létszámban jelentek meg a clevelandi magyarok az ünnepi szentmisén a Szent Imre templomban, amelynek keretében megemlékeztek első szent királyukról Istvánról, akinek példája, apostoli munkássága mindörökre ragyogó példaként szolgál nemcsak a magyarságnak, hanem minden keresztény embernek.

Az ünnepi szentmisén részt vettek a regösök, akik kalocsai népi viseletükkel még ünnepélyesebbé tették Szent István tiszteletére tartott napunkat.

Mezősi Lajos, tasnádi születésű pékmester egy óriási nagy kenyérrel ajándékozta meg közösségünket, amelynek szimbolikus üzenete van. Mint ahogyan Jézus megajándékoz bennünket az élet kenyerével, ezt az ajándékozást nekünk is tovább kell adnunk. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hálaadásról sem, hiszen ilyenkor szoktak az új búzából kenyeret sütni. Mindenkinek jutott egy kis darab kenyér, amelyhez volt egyéb finomság is a dísztermünkben, ahol az együttlétet folytattunk. Szokás a külhoni magyaroknál, hogy szentmise után tartanak szerény agapékat, amelynek célja nem az eszem-iszom, hanem a közösség összetartása és megmaradása. Templomunkban nagyon jól működik a közösség összefogása, mivel számtalan önkéntes vállal fáradhatatlanul munkát annak érdekében, hogy jobban megtudjuk élni magyarságunkat.

Szép esemény volt a keresztelő is, amely minden embernek jövőképet ad, hogy még vagyunk és leszünk, akik ragaszkodunk magyar templomunkhoz, a Szent István-i örökséghez.

Szívmelengető látvány volt, ahogyan a regösök körmenetben hozták az oltár elé a Szent Korona másolatát, amelyet templomunkban őrzünk.

Nem lehet kifejezni szavakkal azt az érzést, amikor a Magyar és Székely Himnuszt harsogja a nép, távol az Anyaországtól. Sokak szemében könnycseppek jelentek meg és hálásan köszönték a hazafias ünnepi beszédet, amelyet tartottam. Az ünnepi beszéd lényege az volt, hogy ragaszkodjunk hitünkhöz, nem lehetünk lanyha keresztények. Mindezek mellett ragaszkodjunk magyarságukhoz, és legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, függetlenül attól, hogy hol élünk ezen a világon.

Szent István! Istennek hű szolgája; Könyörögj érettünk!

Mezei András, Szent Imre templom kormányzója
Cleveland, Ohio – Amerikai Egyesült Államok

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.