Az Egyesült Államoknak fontos Közép-Európa, számos politikai és gazdasági kérdésben szoros együttműködés várható a kölcsönös érdekek alapján Közép-Európa és az Egyesült Államok között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülésének első munkanapját követően.

Szijjártó Péter a visegrádi országok külügyminisztereinek amerikai kollégájukkal, Antony Blinkennel folytatott megbeszélését követően elmondta, az első alkalommal tartott találkozó világosan mutatja a visegrádi csoport erejét, szerepét, a közép-európai térség jelentőségét.

Tájékoztatása szerint a találkozón arról biztosította az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Magyarország továbbra is készen áll a nemzetközi fórumokon való együttműködésre, különösen a terrorizmus elleni műveletekre vonatkozóan. Ezt az indokolja, hogy a terrorizmus az illegális bevándorlási hullámok egyik kiváltó oka – emelte ki. Mint emlékeztett, Magyarország az elsők között csatlakozott az Egyesült Államok kezdeményezéséhez az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, kötelezettségvállalását fenn is fogja tartani – közölte. Hozzátette, Magyarország szintén jó együttműködést alakított ki az üldözött vallási közösségek támogatása kapcsán is.

Közérdekű hirdetés

Szavai szerint Magyarország büszke arra, hogy a második legnagyobb beruházói közösséget az amerikai vállalatok alkotják Magyarországon. Büszke arra, hogy

1700 amerikai vállalat mintegy 105 ezer magyar embernek ad munkát,

amiben nagy szerepe van annak, hogy Magyarország az egyik legversenyképesebb beruházási környezetet tudja biztosítani Európában – mondta.

Kiemelte továbbá, hogy Magyarországot és az Egyesült Államokat összefűzi az Izrael melletti kiállás kérdése is.

(Demokrata / MTI)

https://www.facebook.com/watch/?v=824988821421917

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.