Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusba utazott, és az ott megrendezésre kerülő csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban. A magyar államfő a beszélgetés során kiemelt témaként kezelte a kárpátaljai magyarok jogfosztásának kérdését.

Vilniusban, a Három Tenger Kezdeményezés Csúcson Sulyok Tamás köztársasági elnök többek között Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

Diplomáciai nagyüzem

– így jellemezte az utazást közösségi oldalán posztolt videója kiajánlójában a magyar államfő.

ReklámTas J Nadas, Esq

A köztársasági elnök szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése és a közép-, és kelet-európai országok összeköttetése. A csúcstalálkozón résztvevő államok képviselői közös nyilatkozatot is elfogadtak, és a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett a vilniusi csúcson. A magyar államfő úgy véli: meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt. Sulyok Tamás hozzátette: a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök ezért felhívta Zelenszkij figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogainak a mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására.

Jogászemberként úgy véli, hogy egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és a tárgyalások folytatása mellett

írta a Sándor-palota a közleményében.

(Pesti Srácok / MTI, Facebook)

Borítókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök és ukrán kollégája, Vologyimir Zelenszkij Vilniusban, a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. (Képkocka a Sándor Palota videójából.) Fotó: Facebook/Dr.Sulyok Tamás

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.