Török politikai harcok csataterévé vált Bécs: az osztrák fővárosban a bevándorlók az elmúlt napokban többször összecsaptak egymással, a rendőrökkel és baloldali szervezetekkel.

A rendbontások még szerdán kezdődtek, amikor a kurdok a nők elleni erőszakkal szemben rendeztek tüntetést, mire szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a magukat Szürke Farkasoknak nevező szervezet rájuk támadt. Nem csitultak az indulatok a következő napon sem, a török ellentüntetők „Allahu akbar!” (Allah a legnagyobb!) felkiáltással, kövekkel, üvegekkel, petárdákkal rontottak a felvonulókra és az őket biztosító rendőrökre.

Másnap már szélsőbaloldali aktivistákkal és az Antifa mozgalom tagjaival megerősítve folytatódtak a demonstrációk – és velük együtt az összecsapások. A hétvégére már fokozott rendőri biztosítást rendeltek el, így az újabb utcai harcok ezután már elmaradtak, a vonulás békésen zajlott.

A történtek után Sebastian Kurz osztrák kancellár bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet. A néppárti politikus figyelmeztetett, hogy zéró toleranciát hirdet az erőszakkal szemben, és nem fogja engedni, hogy a török belpolitikai konfliktusok Ausztriába is átgyűrűzzenek.

A majd kétmilliós Bécsben hivatalosan egyébként csak nagyjából nyolcvanezer török él, ezzel a szerbek után ők alkotják a bevándorlók második legnagyobb csoportját.

Másképpen látja viszont az eseményeket a török sajtó. Szerintük a felvonuló kurdok valójában a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatói, akik ellen a török hazafiak csak hangot emeltek. Válaszképpen a török külügyminisztérium is kilátásba helyezte, hogy behívatják az osztrák nagykövetet. Ozan Ceyhun bécsi nagykövet az ausztriai törökökhöz szóló közleményében arra figyelmeztetett, hogy ne üljenek fel a terroristák provokációjának.

Korántsem ez az első eset, hogy a nyugati diaszpóra az utcákra vitte a hazai belpolitikai konfliktusokat. Két évvel ezelőtt például Németországban is komoly összecsapásokra került sor a kurdok és a törökök között.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.