2015-ben az Európai Unió 28 tagállama 200 milliárd eurót fordított védelmi kiadásokra az állami költségvetésekből, ami a teljes uniós GDP 1,4%-a. A katonai kiadások aránya jelentős szórást mutat az egyes országok között, Magyarország a sor végén kullog.

Friss jelentést adott ki az Eurostat az EU védelmi kiadásairól. A részletekből kiderül, hogy a GDP arányában a legmagasabb összeget Görögország fordítja védelemre, majd az Egyesült Királyság és Észtország következik a sorban.

Magyarország hátulról a harmadik 0,5%-os GDP-arányos katonai kiadásának mértékével,

csak Írország és Luxemburg költ kevesebbet – derül ki a Portfolio cikkéből.

Ha a nominális összegeket nézzük, akkor egyértelműen Nagy-Britannia vezet 55 milliárd eurós védelmi kiadásával, ez a teljes uniós védelmi költés 27%-át teszi ki. A második helyen Franciaország áll 38 milliárd eurós költésével, majd Németország következik 30 milliárd euróval és Olaszország 20 milliárd euróval. Ennek a négy országnak az együttes védelmi kiadása teszi ki az EU katonai kiadásainak 72%-át.

A NATO és az Egyesült Államok felől érkező nyomás hatására Magyarország (és több más európai NATO-tagállam) célul tűzte ki, hogy megfelel a 2%-os GDP-arányos költési arány feltételének (a magyar adat egyébként az elmúlt években fokozatosan csökkent). Ennek érdekében egy évvel ezelőtt például a magyar kormány hozott egy olyan határozatot, miszerint a Magyar Honvédség jogszabályi és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében a 2017-2026 költségvetési évekre legalább a GDP 0,1 százalékpontos növelését írja elő. Ennek nyomán a támogatási főösszeg 2026-ra a GDP legalább 1,79 százalékát éri majd el.

A friss számok fényében még inkább érthető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért hangsúlyozta a NATO két héttel ezelőtti brüsszeli csúcsán, hogy

Magyarország eleget fog tenni a vállalásainak, és felemeli a GDP két százalékára a védelmi kiadásait.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ezen a brüsszeli eseményen szólította fel ismét a NATO-országokat. “A NATO-tagoknak végre hozzá kell járulniuk és teljesíteniük kell az előírt kötelezettségüket a védelmi kiadások tekintetében” – fogalmazott Trump, aki azt is megjegyezte:

a 28 tagállam közül 23 még mindig nem fizet annyit, mint kellene,

ami szerinte igazságtalan az USA-val szemben.

Forrás: inforadio.hu

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.