Tíz magyar honvédtiszttel létrejött a Magyar Honvédség új, az űrhadviseléssel foglalkozó elitfegyvernemének magva. A katonák a Debreceni Egyetemen több más felsőoktatási intézmény, cégek és a honvédség együttműködésében kaptak XXI. századi tudást.

Új elitfegyvernem született

Miért fontos az űr a Magyar Honvédség szempontjából? Maga a műholdas távközlés, a távérzékelés, az adatok továbbítása a közeli jövőben már nem a földön fog történni, 2030–2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontjaikat kitelepítik a világűrbe – fogalmazott Böröndi Gábor altábornagy a Debreceni Egyetem Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam végzőseinek oklevélátadóján

A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese hangsúlyozta: Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy tudja, mi folyik az űrben, enélkül a haderőfejlesztés több eleme is óriási csorbát szenved, ezért döntött úgy a Magyar Honvédség vezetése, hogy a Debreceni Egyetemmel, a Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és számos ipari céggel együttműködve kezdje meg ezt a képzést. – Önöké a jövő! Elkezdtük ennek a képességnek a kialakítását, és önök az elsők.

Elsőnek lenni dicsőség, elsőnek lenni felelősség, hiszen a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetése az űrképesség kialakítását az önök kezébe rakta le. Nincs kitaposott ösvény, nincs harcszabályzat, nincs eljárás, mindezt önök fogják kialakítani

– szögezte le az altábornagy.

Az okleveleket Németh Szilárd adta át a tanfolyamot elvégző tíz honvédtisztnek. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a földi életet. Az államtitkár szerint ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is.

– Magyarország sem a NATO szövetségi rendszeren belül, sem a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák

– hangsúlyozta.

Németh Szilárd szerint az űrhadviselés a világ olyan kihívásai közé tartozik, mint a terrorizmus, az illegális migráció vagy a kiberhadviselés, utóbbi pedig összefügg az űrben elfoglalt helyével az országnak.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, „a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják”. – Az űripar, az űrtudomány és a Magyar Honvédség jó együttműködéséhez a KKM – amely 2018 óta felügyeli Magyarország űrtevékenységét – a jövőben is minden segítséget megad – jelezte a miniszteri biztos.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oklevelek átadása előtt azt mondta: a három hazai egyetem és a vállalatok együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye, hogy speciális ismeretekkel vértezzék fel a katonákat az űrhadviselésre, amely „a legelitebb fegyvernem az új Magyar Honvédség történetében”.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.