Szakmai tudása és elhivatottsága kétségtelen, a kétnyelvűség jelenségéről nem csak szakirodalomban olvasott, hanem lengyel származású férjével a hétköznapokban is megéli azt. Dr. Fehér Krisztina, a Cleveland State University (CSU) új nyelvésze. Két éven át tanítja majd magyarul a egyetemi hallgatókat, és vendégeskedik a clevelandi magyar közösségnél, hogy a nyelvmegtartás fontosságára hívja fel a figyelmet szóval és tettel egyaránt.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Frissdiplomásként a Debreceni Egyetemen helyezkedett el, mint nyelvész doktorandusz, később pedig az intézmény oktatói gárdájának tagja lett. Krisztina kutatási területe a szociolingvisztika, tanulmányait a kétnyelvűség, származási nyelv tematikában publikálta, külön foglalkozott a gyermekek nyelvével. Kutatási eredményeire alapozza clevelandi terveit, elméleti következtetéseit a gyakorlatban szeretné átültetni clevelandi tartózkodása alatt.

Nem első alkalommal jár az Egyesült Államokban, 2014-ben egy félévet töltött Bloomingtonban az Indiana University-n. Kutatóösztöndíjas státuszában akkor az amerikai és az anyaországi felsőoktatási rendszer különbségei és hasonlóságai foglalkoztatták. Már akkor tudatosan gondolt a jövőre, és igyekezett olyan oktatói tapasztalatokat szerezni, megfigyeléseket tenni, amelyeket belecsempészhet előadásaiba egyetemi tanárként. 

Ha korábban valaki vendégoktatónak jelentekezett Clevelandba, az ún. Fulbright Ösztöndíjat kellett megpályáznia. Az ösztöndíj egy évre hatalmazta fel a jelentkezőt posztgraduális képzéseken részt venni, oktathatni vagy kutatni az Egyesült Államokban. Krisztina az első ösztöndíjas, akit a Cleveland State University-re Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma delegált, és két évet tölt majd az intézményben. Célkitűzése az elkövetkezendő időszakra, hogy a magyar programot fellendítse az általa vezetett Beginning Hungarian I. nevet viselő kurzussal. Abszolút kezdőknek szánt tananyaggal kezdték el augusztus végén a félévet. Egy hónap alatt az ábécétől és az alapvető kiejtési formáktól eljutottak az üdvözlésekig. Az órák meghozták gyümölcsüket, ugyanis a diákjai alapszinten már be is mutatkoznak magyarul. Az első szemeszter 6 lelkes hallgatóval indult, akiket magyar származásuk motivált a nyelvtanulásra. Krisztina bízik benne, hogy a következő félévben egyre többen érdeklődnek majd a kurzus iránt. A Cleveland State University-n az idősebb korosztály képviselői is beültek az iskolapadba, hiszen a Project60 megnevezésű kurzus keretein belül ingyenesen járhatnak a magyar órákra. Az amerikai magyarok speciális nyelvi helyzetére koncentrálva építi majd fel Krisztina a szociolingvisztikai előadásait, amelyekre a – Beginning Hungarian II kurzushoz hasonlóan – tavaszi félévben kerül sor.

Az ősz folyamán két extra alkalommal is készül diákjainak: november 3-án a magyar tudomány napján, 13-án pedig a magyar nyelv napján izgalmas előadásokra, nyelvi vetélkedőkre, poszterkiállításra számíthatnak a hallgatók. Mivel a szervezés még csak a kezdeti fázisban van, interjúalanyunk többet nem szeretett volna elárulni a részletekről. Annyi biztos, hogy tanórán kívüli összejövetelből a tavaszi félévre is jut majd: márciusban a nemzeti ünnep, áprilisban pedig a költészet napja kerül be a CSU eseménynaptárába. Krisztina szívesen ismertetné meg saját kutatási eredményeit az egyetemi közösséggel és a clevelandi publikummal, de mindenképp tervezi vendégelőadók invitálását is.

“Vállaltam, hogy munkámmal hozzájárulok a közösség nyelvmegtartásához.”– az CSU vendégoktatója a clevelandi hétvégi magyar iskola új tanárnője is. A Szent Imre Templom berkein belül működő iskola tanulóinak fejlődését a korábbi gyereknyelvi kutatásaira épülve szeretné elősegíteni. Az első szintfelmérő alkalom, a pozitív visszajelzések és az elődeivel folytatott konzultációk tovább lelkesítették elképzeléseiben. 

Hogy a diaszpóra magyar anyanyelvű pedagógusainak körébe még jobban beilleszkedhessen, részt vett a szeptember elején online megrendezett AMIT Konferencián. Nyelvészként főként a nyelvi vonatkozású témák érdekelték, de nagyon sok újat megtudott a hétvégi magyar iskolák helyzetéről is. Véleménye szerint nagyon nehéz helyzetben vannak az önkéntes pedagógusok diaszpóra-szerte, mert a különböző életkorban lévő, más-más nyelvi alappal, szókinccsel rendelkező gyermekek tanítása tankönyv és speciális képesítés nélkül rendkívül összetett. A felnőttek idegen nyelv oktatása egyszerűbb, magyar mint idegen nyelv segédanyagokkal régebb óta lehet találkozni. Ám a gyermekek felzárkóztatása magyarból, jóval nagyobb kihívás, hiszen számukra nem idegen nyelvi aspektusból kell tanítani a magyart, hanem a származási nyelv metodikája szerint. Krisztina elismerését fejezte ki minden kollégájának, aki ezen az úton jár, és nagy örömmel fog eleget tenni vállalt kötelességének a clevelandi közösségben. Tele ötletekkel, lelkesedéssel és ambícióval áll a kétéves nyelvi kaland elé!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.