A jelzés egyértelmű: Orbán Viktor kormányfő mandátumot kapott migrációs politikája folytatásához – értékelte a kvótareferendum eredményét Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió hétfői műsorában.
lengyel_kulugy_mti

Waszczykowskit az interjúban arról kérdezték, hogy a vasárnapi magyarországi népszavazás Orbán Viktor sikereként vagy kudarcaként értelmezhető-e.

“A jelzés egyértelmű, a magyar társadalom óriási része támogatását fejezte ki Orbán migrációs politikája iránt” – válaszolt a lengyel külügyminiszter, hozzátéve: a magyar kormányfő ezáltal “felhatalmazást kapott ennek a politikának a megvalósításához”.

A részvételi arányt illetően Waszczykowski elmondta: “Ilyen a demokrácia természete, a döntéshozó folyamatokban csak azok vesznek részt, akik akarnak”. Rámutatott: a migrációs válság jelenleg természetesen gyengébb, kisebb Magyarországon, mint tavaly nyáron volt, amikor ott is átvonult a bevándorlási hullám. “Ha akkor tartották volna a kvótareferendumot, biztosan több tucat százalékkal többen mentek volna el szavazni” – vélekedett.

Figyelmeztetett ugyanakkor: bár az Európába irányuló bevándorlási hullám – többek között az EU-török megállapodás és bizonyos, Líbiában lassan meginduló békefolyamatok következtében – apad, de bármikor felújulhat.

Megerősítette: Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem fogad be migránsokat, mert “ők maguk sem akarnak idejönni, és Lengyelország ellenzi a menekültek és migránsok kényszerű áttelepítését Európában”.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.