Szijjártó Péter a lehető legjobban kezeli azt az abszurd helyzetet, hogy a románok Erdély elcsatolására akarnak magyar diplomatákkal koccintani.

Sajnos a magyar külügy az elmúlt évtizedekben nem volt mindig a helyzet magaslatán, így kifejezetten nagy öröm, hogy Szijjártó Péter végre úgy viselkedik december 1-jén, ahogy az egy magyar külügyminisztertől elvárható. Elődei idején többször történtek szégyenletes események.

Budapest, 2016. november 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági és külügyi bizottságának együttes ülésén az Országházban 2016. november 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2016. november 28.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági és külügyi bizottságának együttes ülésén az Országházban 2016. november 28-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

A külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy megjelenjenek olyan eseményeken, amelyet a román nemzeti ünnep alkalmából szerveztek.

December 1-jén a románok azt ünneplik, hogy 1918-ban ezen a napon a gyulafehérvári románok gyűlése kikiáltotta 26 történelmi vármegye Romániához való csatlakozását. A 26 megye magában foglalja egész Erdélyt, a Partium jelentős részét és a Bánátot, bár utóbbi részben Szerbiához tartozik.
A nemzetgyűlésen a románok már 1918-ban számos jogot ígértek az erdélyi magyaroknak, ebből a mai napig szinte semmi sem teljesült.

Medgyessy Péter 2002. december 1-jén, Erdély elcsatolása évfordulóján a budapesti Kempinski Hotelben pezsgővel koccintott román kollégájával, Adrian Nãstaséval. Az ünneplők között volt többek között Göncz Árpád volt államfő, Kovács László külügyminiszter, valamint az RMDSZ több magas rangú politikusa, köztük Verestóy Attila szenátor és Kelemen Atilla képviselő.

Ilyen az, amikor magyar politikusok magyarok millióinak elnyomását ünneplik.

Fotó: Magyar Távirati Iroda Rt.

2010-ig sajnos megszokott volt, hogy a magyar diplomaták együtt mosolyogtak a románokkal ezen a napon. Azóta történt már több pozitív irányú változás, de ilyen világosan még nem fogalmazták meg magasabb szinten, mi a valódi viszonya a magyarságnak december 1-jéhez. Szijjártó Péter megtette ezt:

a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején.”

Ennyi, és nem több.

Persze nem mindenkinek tetszik ez a lépés. Az Index és a hvg.hu is azt sugallja cikkében, hogy részt kellett volna venni a románok ünnepségén. Teljesen nyíltan persze nem mernek ilyet kijelenteni, de a “nemzetiünnep-háború” és a “baráti gesztusok” emlegetése elég egyértelmű üzenet.

Különösen mókás (vagy inkább végtelenül szomorú), hogy a hvg.hu megkérdezte, miért tiltotta el Szijjártó a magyar diplomatákat a románokkal való ünnepléstől. Na vajon miért?

Mióta elvárható gesztus a diplomáciában a fogadó állam zászlaját kirakni, himnuszt énekelni és köszönni? Az tragikomikus, amikor elmegy a magyar fél ünnepelni, hogy elvesztette területét.

Vannak, akik szívük szerint ma is koccintanának Erdély elcsatolására, mi viszont inkább a külügyminiszterrel értünk egyet. A magyarság számára ez a nap egy gyásznap, nincs rajta mit ünnepelni. Ma ünnepeljenek a románok, nekik van mit.

Forrás: 888.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.