Szombaton, 2016. november 12-én került vetítésre a Bocskai Rádió szervezésében a Szent Imre templom dísztermében a Magyarországon és immáron már világ viszonylatban is egyre nagyobb hírességnek örvendő “Lovasíjász” című film, amely Kassai Lajos ötszörös Gunies rekordot felállító, életművét és lovasíjász iskolájának munkásságát mutatja be.

A filmre mintegy kilencvenen látogattak el, akik nem bánták meg, hogy a szombat estéjüket erre a filmre szánták, hiszen nem csak egy szokványos dokumentumfilmről beszélhetünk, hanem egy életformáló, dinamikus mozgalom bemutatásáról, amely fűszerezve van sok, Kassai-féle bölcs gondolattal.

Nem egy egyszerű filmmel áll szemben az ember, hanem a magyarság származásának kérdéseit boncolgató, a magyar hagyományok őrzésének egy fontos elemét megragadó emberrel és az ő mozgalmával, mely Ázsiától egészen át Európán a nyugati vidékeken is hódít ismerkedhet meg a 1,5 óra alatt a néző.

A lovasíjászat szorosan egybeforr a természet szeretetével és tiszteletével; annak az emberrel való szoros kapcsolatára épülve az igazi értékek megőrzésének és átadásának mentén egy életformaként megélhető elköteleződés.

A film során Kassai Lajos életéről mesél, hogy hogyan alakult ki ez az életformája, amelyet immáron a világon több iskolában is tanítanak, illetve, hogy milyen módon lett az egyszerű és szegény fiúból napjaink egyik kiemelkedő és mélyen tisztelt alakja. Ugyanakkor az lovasijasz iskola elveiről, gyakorlati képzésének folyamatairól is információkat szerezhet az, aki megtekinti a filmet.

Az alkotás – ahogyan méltán kiérdemelte más helyszíneken is az elismerést – itt is mély benyomást keltett a nézőkben, amit mi sem bizonyíthatott jobban, mint hogy a film végére érve a közönség még a film hatása alatt volt pár perc erejéig és azt követően tapsviharral adóztak az alkotók előtt.

A clevelandi közönség a lovasíjászat szeretetéből, jellem formáló hatásának az érzéséből, lüktetésből kaphatott kis ízelítőt a film során, melynek vetítésének helyszínéért ez úton fejezzük ki a hálánkat a Szent Imre plébánia vezetőségének!

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

lovasijasz_cleveland

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.