Király Béla,  vezérezredes, hadtörténész, politikus
Király Béla 
vezérezredes, hadtörténész, politikus

Király Béla 1951-ig töretlen pályát futott be. 1950–51-ben a hadiakadémiát is vezethette. Mivel ekkor már túlsúlyban voltak a sebtiben képzett, hiányos felkészültségű úgynevezett népi káderek, uralkodóvá vált a tömeghadsereg-jelleg s dúlt a hidegháború, még a tehetséges, az adott keretekbe illeszkedő, a játékszabályokat elfogadó ember sem kerülhette el végzetét Így 1951-ben Király Bélát is letartóztatták, halálra ítélték, majd ezt az ítéletet börtönre változtatták.  Innen szabadulva a honvédkórházba került regenerálódni: itt érte őt 1956. A kórházból jelentkezett szolgálatra Nagy Imrénél, végül levele a Nemzetőrség szervezési osztályáig jutott el, ahol október 31-én öt perc alatt kézbe vette az irányítást, a szervezést. Ily módon az eredetileg a kommunista védelemre szánt szervezetből forradalmi, valódi Nemzetőrséget kovácsolt. Egyszersmind a Forradalmi Karhatalmi Bizottmány elnöki tisztét is betöltötte.

A forradalom vérbe fojtása után Király Béla Amerikába menekült. Történésszé képezte magát, ledoktorált a kolumbiai egyetemen, majd tanított a Brooklyn College-ban, ahol az év tanárává is megválasztották. Nyugdíjaztatása után élénk könyvkiadói munkába fogott: történelmünk izgalmas fejezeteiről, főleg 1956-ról, Trianonról, az elszakított magyarokról, Erdély történetéről szóló, Veszprémy László közreműködésével a teljes magyar hadtörténetet magában foglaló, angol nyelvű könyvsorozatot indított útjára.

www.ezenanapon.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.