2016-ban az 1956-os események 60. évfordulójára emlékezik minden magyar a földkerekségen. Ennek kapcsán a washingtoni magyar nagykövet asszonnyal, dr. Szemerkényi Rékával egy telefonos interjú készült, amelyben az a kérdés tevődött fel, hogy a Nagykövetség és a konzulátusok Észak-Amerikában milyen 1956-os megemlékezéseket szerveztek e nemzeti ünnepnap apropóján.

Dr. Szemerkényi Réka
Dr. Szemerkényi Réka

Dr. Szemerkényi Réka kihangsúlyozta, hogy az idei megemlékezések különös jelentőséggel bírtak, hiszen kerek jubileuma volt ennek a kulcsfontosságú történelmi eseménynek. Elmondta: “A hatvanadik évforduló egészen különleges alkalmat ad arra, hogy tisztelegjünk az ‘56-osok előtt és velük együtt gondoljuk újra át mindannak az üzenetét és súlyát, amit ‘56 jelent a magyar történelemben és a magyarság sorsában.”

A világ különböző pontjain kiemelten odafigyeltek a magyar közösségek a kerek évforduló révén a méltó megemlékezésre, de különös hangsúlyt kaptak ebben az évben az Egyesült Államokban szervezett események. Kiemelkedő rendezvények voltak Chicagóban, Washingtonban, Los Angelesben vagy éppen San Franciscóban. Ezen rendezvények során széles palettáról válogattak a programok színesítése érdekében a szervezők. Így koncertek, előadások, filmfesztiválok és más zenés-kulturális rendezvényelemek beépítésével készültek a méltó megemlékezésre a különböző városok magyar szervezetei.

1956-ról beszélgetve a nagykövet asszonyt arról is kérdezte kollégánk, Csibi Lóránd, hogy milyen üzenete van neki személy szerint, illetve a Magyar Államnak a 60. évforduló alkalmából a mai diaszpórában élő magyar nemzedéknek. Erre választ adva kiemelte dr. Szemerkényi Réka, hogy “nemzetegyesítő ünnepről van szó, amely egyben egy közös felelősséget és egy közös értékrendet is jelent”. Az interjú kapcsán a nagykövet asszony kihangsúlyozta a különböző városok magyar szervezeteinek az 1956 jelentőségét kiemelő szándékát, amely  sokrétű programok sorozatának szervezésében nyilvánult meg, ezzel is hozzásegítve e nap üzenetének megértését és továbbadását.

ReklámTas J Nadas, Esq

A továbbikban pedig részletesebben kitért a washingtoni rendezvénysorozatra, aminek nyitóbeszédét Szíjjártó Péter külügyminiszter mondta a National Press Club-ban még szeptember végén, amikor is kezdetét vette a hét héten át tartó rendezvénysorozat Washington DC-ben és melynek többek közt helyszíne volt a Pentagon is.  De ezek közül mégis a  legnagyobb jelentőséggel a “Pesti srác” szobrának felavatása bírt az új Magyar Nagykövetség előtt.

dsc_0411

A különböző rendezvényekről a teljes interjú keretében az alábbi linkre kattintva bővebben is hallhatnak a kedves hallgatók:

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.