szilvay-gergelySzilvay Gergely a New York-i Magyar Ház ösztöndíjasa, aki jelenlétével és tudásával a programszervezésben, a honlapszerkesztésben segédkezik, illetve néptáncoktatásban is részt vállal. Az első nagyobb tevékenysége az 1956-os eseményeknek emléket állító tárlat létrehozása volt.

Gergely Nógrád megyében született, de a program előtt Budapesten élt és mint újságíró dolgozott a Mandiner hírportálnak. Újságírói tevékenységét még most is folytatja a KCSP-s feladatai mellett, illetve nemrégiben fejezte be a doktori fokozatú tanulmányait.

A program célkitűzéseit magáénak érezve, mely főként a magyar-magyar kapcsolatok ápolását és építését foglalja magába, jelentkezett a Kőrösi Csoma Sándor pályázatra. Úgy érezte, hogy a program céljait ő is képviselni tudja hazájától távol is és bátran nézett szembe a kihívásokkal, amiket ez magában foglalt és foglal. Munkájának végrehajtásában Nagy Ildikó, a new yorki Magyar Ház vezetője,  mint mentor, segíti.

Az interjú során Gergely beszámolt az 1956-os események 60. évfordulójára szervezett New York-i rendezvényekről is.

ReklámTas J Nadas, Esq

Itt többek közt említést tett arról, hogy három napon át, október 22-24 között a Brooklyn híd lábánál esténként rövid animációs filmet vetítettek. Szombaton a Magyar Házban került sor az ‘56-os kiállítás megnyitójára, ahol több szabadságharcossal is találkozhattak az emberek, akikkel előzőleg életútinterjút is készített és abból keletkezett részben a kiállítás anyaga. Majd a helyi magyar konzulátuson szombat délután szerveztek egy hivatalos megemlékezést és fogadást. Vasárnap pedig egy olyan emlékmű felavatására került sor a Kossuth szobor mellett, amelyre az engedélyt immáron egy évtizede igyekeztek megkapni a helyi magyar szervezetek. A megemlékezéssorozatot a délutáni “Spirit of Hungary” előadás zárta, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adott elő az Észak-Amerika-i turnéjuk záró akkordjaként.

A New York-i tevékenységéről Gergely most is tudósít a Mandiner.hu-nak is, mely írásai az alábbi itt elérhetőek el.

Az ösztöndíjassal készült teljes interjút az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg:

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

merfoldkovek-1956
Mérföldkövek-1956-os portrék és életutak New York-i kiállítás, alkotói. Balról jobbra: Bánhalmi Norbert fényképész, Nagy Ildikó a magyar ház elnöke és mentor, Szilvay Gergely KCSP ösztöndíjas.

További képek a Mérföldkövek-1956-os portrék és életutak kiállításról Bánhalmi Norbert Facebook oldalán tekinthető meg.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.