Emlékezhetnénk Trianonra gyásznapként is, viszont méltassuk inkább azt, hogy ennyi év után is van egységes nemzet. Talán egységesebb és erősebb lélekben, mint 100 éve volt. A szétszakítás a magyarság számára öntudatot és összetartozást hozott. A diaszpóra magyarsága távolságtól függetlenül ugyanezzel a szívvel emlékezett június 4-én. A clevelandi és környékbeli magyar templomok harangjai egyidőben szólaltak meg a Kárpát-medence templomainak harangjaival. A kezdeményezésben való részvétel bizonyítja, hogy a clevelandi magyarok megtesznek mindent annak érdekében, hogy erős és aktív magyar közösségük legyen.

A Szent Imre és Szent Erzsébet templom csatlakozott a harangozáshoz, és a Magyar Püspöki Konferencia felhívására a világméretű imalánchoz is. Bár szét vannak szórva a világban a magyarok, mégis őrzik a lelki egységet óhazájukkal. Mezei András atya bátran kijelenti, hogy Trianon gyásznapján ünnep van: annak az ünnepe, hogy 15 millióan összetartozunk. Minden magyar lelkiismereti kötelessége, hogy megemlékezzen, bármilyen politikai ideológiát is vall. András atya három dolgot emel ki az évforduló kapcsán: az imádság fontosságát, a hazaszeretetet őrzését, és a nemzeti ünnepek jelentőségét.

A Szent Imre templom megemlékezést is tartott.  A száz év szimbóluma egy elültetett facsemete lett, megszentelték a kárpát-medencei búzából készült Magyarok Kenyerét, volt himnusz, népdal és vers. Mészáros Andrea a Clevelandi Magyar Múzeum igazgatóságához tartozik. Beszédébe belefoglalta családi érintettségét Trianon kapcsán. Szavaiból kihallatszik a kisebbségben élő nemzettársak iránti együttérzése: „Rájöttem egy fontos valóságra, és az az, hogy bárhonnan toppan egy magyar az életembe, az magyar. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy az alapvető emberi jogok biztosítva legyenek mindenki számára. Minden magyar baja és fájdalma legyen a miénk is.”

Tas J Nadas, Esq

Clevelandben megálltak az emberek a munkájukban amíg szóltak a harangok. Abban az órában és percben mint 1920. június 4-én. Dr. Krasznai Csaba püspök, a Walton Hills-i Első Magyar Református templom lelkipásztora hiszi és hirdeti, hogy Isten bármilyen nehéz körülményben velünk van. Amit a református egyház jelmondata is hűen tükröz: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Kiváltságnak és kihívásnak tartja egyszerre, hogy a diaszpórában szolgál. Kiváltság, mert a kivándorolt magyarság otthonra talált új hazájában, és a püspök úr vezetésével együtt fenn tudják tartani az egyházi és kulturális életet. Kihívás pedig azért, mert a honvágyat nem lehet kitörölni a kint élő magyarok szívéből. Próbál mindent megtenni a gyülekezet, hogy az életük össze legyen kapcsolva az otthonnal. Legyen az az otthon az anyaország vagy bármelyik elcsatolt terület.

Tamásy Éva lelkésznő Raffai Sándor, egykori evangélikus püspök emlékiratát idézi:A trianoni békét fekete gyászkeretes evangélikus újságok adták hírül, és minden evangélikus lapban megjelentek hazafias cikkek. Nem csak hazánk vesztesége volt óriási, hanem az evangélikusoké is, a határ túloldalára kerültek iskoláink és tanáraink”. A Nyugat-oldali Evangélikus Templom felekezete is harangozott június 4-én. Az összetartozás napján szóló harangoknak az az üzenete számukra, hogy az Isten vár bennünket, egyek vagyunk Benne, és ezért nem feledkezhetünk meg egymásról sem. A lelkésznő kihangsúlyozta, hogy ne felejtsük el azokat az életeket és álmokat, amik tönkrementek 100 évvel ezelőtt, de ugyanakkor ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy széthúzás legyen köztünk. Ő is az összetartozást munkálja Clevelandben, és erre biztatja a világ magyarságát is ki-ki a maga lakóhelyén. Wass Albert szavaival zárta: „A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek.”

Dr. Marton Máriusz a West Lake-i Magyar Hetednapi Adventista gyülekezet lelkipásztora a nemzet legnagyobb összetartó erejének a Károli-féle Biblia fordítást tartja. Úgy gondolja, hogy amit tovább adhatunk a következő generációknak az az, hogy Isten igéjét anyanyelven olvassuk. A lelkész úr Erdélyben nőtt fel, majd Amerikába költözött. Nem ismeretlen számára Trianon-problematikája, megélték ezt a politikai változást az ősei. Ő pedig beleszületett abba, hogy milyen tudatosan megtartani az anyanyelvet, és milyen elnyomást tapasztalni. Ezért sokat jelent számára, hogy van egy nép, amihez határoktól függetlenül tartozhat. 

Clevelandben több felekezet képviselteti magát, mindannyiukban más emlékeket és gondolatokat ébreszt a Nemzeti Összetartozás napja. Ám mindannyian azért dolgoznak nap mint nap, hogy legyen magyar szó és igény a közösségben Isten igéjére anyanyelven. Hála Istennek, van is!

Június 4-én a következő clevelandi magyar templomok harangjai és orgonái szólaltak meg: Clevelandi Szent Imre Római Katolikus Templom, Szent Erzsébet Római Katolikus Templom, Walton Hillsi Első Magyar Református Templom,  Loraini Magyar Református Templom, Fairport Harbor-i Magyar Református Templom, Akroni Magyar Református Templom, Clevelandi Nyugat-oldali Magyar Református Templom,  Nyugat-oldali Evangélikus Templom, Clevelandi Magyar Bethania Baptista Imaház, West Lake-i Magyar Hetednapi Adventista Imaház.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.