Az együttműködés jegyében 14 amerikai magyar szervezet vezetője képviselte a diaszpórát Budapesten, november végén, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. Az egybegyülteket Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta. Előadásaikban összefoglalták a következő időszak kihívásait, és prezentálták a nemzetpolitikában – 2010 óta – elért eredményeket. Ezen hétvége keretein belül választották meg a Diaszpóra Tanács észak-amerikai regionális elnökének Pataki Ildikót. A Bocskai Rádióval virtuálisan Kaliforniába utaztunk.

YouTube player

 

Pataki Ildikó 18 éve tanít a San Franciscó-i magyar iskolában, tagja és korábbi vezetője az intézmény fenntartó bizottságának. Ezen kívül a Kányádi Sándor Magyar Iskola társigazgatója, a felsorolt aktivitásai révén kipróbálhatta magát vezetőként, a magyarság elhivatott képviselőjeként. Számomra akkor nyílt ki a világ, amikor részt vettem a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján, a Diaszpóra Tanács ülésén, Balassi Intézet által szervezett programokon, tagja lettem a Magyarország Barátai szervezetnek. Ildikó elmondása szerint ezek voltak azok a momentumok, amelyek segítették őt abban, hogy a szervezetekhez ne csak neveket és arcokat kössön, hanem szoros személyes kapcsolatokat alakítson ki. A Diaszpóra Tanács frissen megválasztott elnökeként ezekre a tapasztalataira épít.  Célja, a személyes kapcsolatokra fókuszálva feltárni az esetleges nehézségeket és az együttműködés lehetőségeit egyaránt. Szándéka a fiatalok minél erősebb bevonása a közösségi életbe, a harmad-, negyedgenerációs magyar fiatalok törekvéseinek támogatása. Nagyra értékeli azt az igényes munkát is, amelyet a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram nyertes pályázói tesznek a diaszpóráért, Egyesült Államok-szerte.

A személyes találkozások priorizálása mellett Ildikó törekszik kiaknázni a közösségi média kínálta lehetőségeket, így a Magyar Diaszpóra Tanács Regionális Elnök – USA című facebook-oldalt üzemelteti. Érdemes követni, számos aktualitással találkozhatnak a bejegyzések között, illetve külön-külön listákba rendezve böngészhetnek a felhasználók a magyar bálokról, fesztiválokról vagy akár éttermekről:

ReklámTas J Nadas, Esq

https://www.facebook.com/MagyarDiaszporaTanacsRegionalisElnokUSA

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.