A VÁLASZTÁSOK KÖZELEDTÉVEL HIGGADTSÁGRA INTETT ORBÁN VIKTOR – Baranyai Gábor cikke.

Higgadtságra intett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök a Fidesz európai néppárti (EPP-)tagsága kapcsán. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz a néppárt tagja és az is akar maradni, mivel jelenleg csak ebben a pártcsaládban van mód a kereszténydemokrata politizálásra. A tárcavezető a maradás melletti másik érvnek a CDU-val való jó kapcsolatot tartja.

– Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság

– reagált Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére a Magyar Nemzetben megjelentekre, amelyek szerint az egyre inkább a szocialista és liberális elvárásoknak megfelelni akaró Európai Néppárt helyett új, a bevándorlást ellenző szövetséget kellene létrehoznia a Fidesznek az olasz Matteo Salvini vezette Ligával, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal.

– A Fidesz az Európai Néppárt tagja és az is kíván maradni, miközben olyan pártok támadják, amelyek a bevándorlási kvótákat is megszavazták

– jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 7-i budapesti sajtótájékoztatóján.

A Kormányinfón a tárcavezető közölte: kizárólag olyan pártok támadják az EPP-n belül, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben (EP), s amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel. “Ugyanakkor ezek a pártok is fontos tagjai az EPP-nek, a pártcsaládnak sok tagja van, sokféle vélemény jelenik meg benne” – jegyezte meg, hozzátéve: mindenkinek meghallgatják a véleményét, és arra törekednek, hogy egységes és erős EPP vegyen részt a májusi EP-választáson. A Magyar Nemzet előző napi vezércikkét Gulyás Gergely úgy kommentálta: megérti a cikk mögötti indulatot, de úgy látja, jelenleg csak az EPP-ben lehet kereszténydemokrata politikát folytatni.

Kérdésre elmondta: Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy. Hangsúlyozta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak azok a pontok, amelyekben nem tudnak engedni, ilyen a bevándorlás elutasítása. Kijelentette: az álláspontok az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz.

Jelezte, hogy a Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja. Megjegyezte, hogy az EPP-ben maradás melletti legfajsúlyosabb érv, hogy a CDU is a pártcsalád tagja, amellyel mindenképpen jó kapcsolatokat kell fenntartani. Közölte, a Fidesz továbbra is támogatja Manfred Webert, mert az lenne a legjobb, ha ő lenne az Európai Bizottság következő elnöke.

– A legborzalmasabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy huszonkilenc évvel azután, hogy a láncra vert nemzetek felszabadultak és a kontinens újra egyesült, Európa ismét birodalomépítő célkitűzéseknek lesz kitéve, amelyek már nem kívülről, hanem saját belsejéből fakadnak

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet Phi­lippe de Villiers francia politikus és esszéista a minap megjelent könyvében ismertetett. A Magyarország ellen indított brüsszeli eljárásokról és a személyét ért politikai támadásokról Orbán Viktor azt mondta: „a brüsszeli perektől nem félek, nagyanyám arra tanított, hogy a megpróbáltatásban legyek alázatos”. Hozzátette: Magyarországnak keresztény gyökerei vannak; a multikulturalizmusnak nincs helye nálunk; egy gyermeknek joga van arra, hogy apja és anyja legyen, továbbá hogy népünknek joga van megvédeni határait, melyek egyébként az Európai Unió határai is.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: “az a vád, hogy nem vagyunk teljesen európaiak, számunkra egy durva vicc. Hozzátette, hogy Európa nem egy olvasztótégely, hanem a nemzetek hazája”.

Forrás: magyarnemzet.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.