A Kreml bízik abban, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok sosem jutnak el odáig, hogy a két ország vezetője telefonbeszélgetésének leiratát nyilvánosságra hozzák – jelentette ki pénteken az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov arra reagált, hogy Washington publikálta Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy telefonbeszélgetését, amely politikai botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban. Trump ugyanis arra igyekezett rávenni hivatali partnerét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa és akinek egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt.

Peszkov azt hangoztatta, hogy az ilyen beszélgetések szövegét világszerte rendszerint titkos vagy szigorúan titkos anyagként kezelik, és nem szokták nyilvánosságra hozni. Megjegyezte, hogy Ukrajna esetében a közlés kölcsönös egyetértés alapján történt.

„Természetesen szeretnénk remélni, hogy kétoldalú viszonyunkban, amely amúgy is telis-tele van problémával, nagyon súlyosakkal, ilyen helyzetekig nem fogunk eljutni” – fogalmazott a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy vajon a Kreml a Fehér Ház kérésére szükség esetén beleegyezne-e egy ilyen transzkripció publikálásába, Peszkov azt válaszolta, hogy minden ilyen esetet konkrétan kellene megvizsgálni, de még senki sem fordult Moszkvához ilyen javaslattal. A szóvivő a Trump-Zelenszkij-beszélgetés tartalmának nyilvánosságra hozatalát amerikai belügynek minősítette, amelybe, mint mondta, Oroszország nem kíván beavatkozni.

Peszkov egyébként azt is elmondta, Vlagyimir Putyin még nem döntötte el, hogy elutazzon-e Párizsba Jacques Chirac néhai volt francia államfő búcsúztatására.

(MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.