A magyar királyi korona másolatát állítják ki a nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeum rendkívüli tárlatán. Az eredeti korona Európa egyik legrégebbi uralkodói jelképe. Április 18-ától, csütörtöktől április 20-áig, vasárnapig láthatják az érdeklődők – tájékoztatott Matej Krnáč, a múzeum munkatársa.

„Több mint ötven magyar királyt koronáztak meg ezzel a koronával. Ez jelképezte a stabilitást, története azonban kalandos” – mondta Krnáč. A Bethlen Gábor vezette Habsburg-ellenes felkelés idején került Kassáról Pozsonyba, Magyarország koronázóvárosába. 1622-ben Trencsénbe, onnan Sopronba vitték, végül ismét Pozsonyba szállították.

„Bethlen nagyszombati tartózkodása idején a főtemplom mellett álló nagypolgári házban, a mai Mikuláš Schneider-Trnavský Zeneházban rejtették el. A homlokzaton olvasható titokzatos latin felirat is erről tanúskodik.

Szabad fordításban: Én, az idegen, valaha e tető alatt laktam. A feliratban a MDCVVVVIIII (1625) szám van elrejtve” – ​​magyarázta Krnáč.

1563 és 1830 között tíz királyt, egy királynőt és hét királynét koronáztak meg a pozsonyi Szent Mártont-székesegyházban. Az első a Habsburg-családból származó I. Miksa magyar király volt, az utolsó uralkodó pedig, akit Pozsonyban koronáztak meg, V. Ferdinánd.

ReklámTas J Nadas, Esq

Krnáč tájékoztatása szerint a magyar királyi korona másolatát a Mikuš Diamonds cég ékszerészei készítették el Augustín Hôrka védnöksége alatt.

(Felvidék.ma / TASR)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.