Hat, az Északi-tengerrel határos ország kedden megállapodást írt alá a kritikus víz alatti infrastruktúra külföldi szabotázs és támadások elleni védelméről – számolt be róla a Politico.

A Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia, az Egyesült Királyság és Dánia által aláírt megállapodás célja az együttműködés megerősítése az energiainfrastruktúra védelme és a régió biztonságának növelése érdekében.

Az Északi-tenger a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai törekvések motorja, amely hozzájárul a kontinens energiabiztonságának megerősítéséhez”

– mondta Andrew Bowie, a brit nukleáris és megújuló energiaforrásokért felelős miniszter. „Ezért létfontosságú, hogy most és a jövőben is megvédjük a kritikus energetikai infrastruktúrát”

ReklámTas J Nadas, Esq

Dánia Éghajlatért-, Energiáért- és Közművekért Felelős Minisztériuma szerint az Északi-tenger a kritikus infrastruktúra csomópontjává vált, amely az európai országokat villamosenergia-kábeleken, gázvezetékeken és távközlési kapcsolatokon keresztül köti össze. „Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb, határokon átnyúló, kölcsönös függőség alakult ki – és ezzel együtt megnőtt a szabotázsok kockázata” – közölte a minisztérium.

A Politico felidézte, hogy az európai országok egyre óvatosabbak a tenger alatti infrastruktúrájuk sebezhetőségével kapcsolatban az Északi Áramlat elleni 2022-es támadást követően, amikor az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren összekötő két gázvezeték több robbanás következtében megsérült.

Végül az Északi Áramlat elleni támadás elkövetőjét nem azonosították.

2023 októberében egy másik incidens során megrongálódott egy Finnországot és Észtországot a Balti-tengeren összekötő gázvezeték, ami további riadalmat keltett a víz alatti infrastruktúra biztonságával kapcsolatban.

A dán minisztérium szerint az új megállapodás részeként az észak-európai országok felülvizsgálják a jelenlegi védelmi és biztonsági intézkedéseket, megosztják egymással az információkat és ismereteiket, valamint operatív szinten együttműködnek.

Norvégia pedig azt közölte, hogy a megállapodás főként az ellenálló képességre és a megelőzésre összpontosít, és kiegészíti a NATO munkáját. „Ez a közös nyilatkozat fontos alapja a biztonság garantálásának, valamint világos példája közös céljainknak.

Együtt erősebbek vagyunk”

– mondta Terje Aasland norvég energiaügyi miniszter.

Paul Van Tigchelt belga igazságügyi és északi-tengeri miniszter szerint az új megállapodás biztosítja, hogy a tengeri és víz alatti infrastruktúra határokon átnyúlóan azonos szintű biztonságot élvezzen ahelyett, hogy országonként eltérő lenne. „Elkötelezettek vagyunk az egységes megközelítés, a jobb információcsere mellett” – mondta Van Tigchel.

(Mandiner)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Getty images / Santiago Urquijo

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.