2017. március 11-én, szombat délután nemzeti ünnepünk koszorúzással kezdődött a Petőfi Sándor szobornál a Clevelandi Központi Könyvtárában, ahol kb. száz érdeklődő volt jelen, köztük a különböző magyar egyesületek vezetőivel. Az ünnepélyes koszorúzás alkalmával és maga a helyszín választásával tiszteletünket kívántuk leróni nemzetünk nagy forradalmára és neves költője előtt, Petőfi Sándor előtt. Az őt mintázó szoborról és annak a város szívében való létéről nagyon kevesen tudtak és az EME (Egyesült Magyar Egyletek) vezetősége úgy határozott, hogy ez ellen tesz és eltérően a korábbi hagyományoktól, az idén a Központi Könyvtárba szervezik a megemlékezést.

Dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám a Chicagói Főkonzulátus vezető konzulja és Rátoni-Nagy Valéria, az EME elnök asszonya

A koszorúzás alkalmából a Nemzeti dal meghallgatása után Rátoni-Nagy Valéria, az EME elnök asszonya és dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám, a Chicagói Főkonzulátus vezető konzulja megkoszorúzták a Finta Sándor által, 1929-ben készített szobrot.

Pethő Krisztina, clevelandi KCSP ösztöndíjas és Pigniczky Eszter cserkésztiszt a megemlékezés ceremónia mesterei

Majd 6 órától kezdetét vette a megemlékező műsor, amelyet már kb. 160-an is megtiszteltek jelenlétükkel és amellyel tisztelegni kívántunk nemzetünk hősei előtt.

Veres Sándor

A műsorban az Amerikai Egyesült Államok himnuszát követően a Könyvtár részéről Ms. Robin Wood köszöntötte a jelenlévőket, majd ez után előbb a magyar adventista egyház ifjúsági zenekara adott egy rövid koncertet, majd ezt követte Petőfi Sándor – Nemzeti dal című versének tolmácsolása Veres Sándor jóvoltából. Ezt követte a clevelandi cserkészek, a 14. sz. Görgey Arthur és a 34.  sz. Zrínyi Ilona cserkészcsapatok cserkészeinek, rövid megemlékező műsorra, melyben a forradalmárok lelkületét festették le a közönség számára verseikkel és dalaikkal.

A 14. sz. Görgey Arthur és a 34. sz. Zrínyi Ilona cserkészcsapatok előadása

A cserkészek után Hargitai István elszavalta Petőfi Sándor – Föltámadott a tenger költeményét. A program következő mozzanataként pedig a néhány hónapja megálmodott álom valósult meg… Ugyanis a clevelandi magyarság és a különböző egyházak kórusainak összefogásából származó, Clevelandi Magyar Egyházak Kórusának produkciója következett, melyben a nagy klasszikusoktól, mint Verdi, Bach vagy Beethoven, hallhatott egy-egy darabot a közönség.

Hargitai István
Clevelandi Magyar Egyházak Kórusa
dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám, a Chicagói Főkonzulátus vezető konzulja

A műsor díszvendége és egyben fő szónoka dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám, a Chicagói Főkonzulátus vezető konzulja volt. A szónok beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen események előzték meg a forradalmat, illetve, hogy a közismert hősök mellett sokuk feleségének, barátjának is milyen kulcsfontosságú szerepe volt a forradalom alakulásában. Emellett pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az anyaország határain belül és szerte a világon is felelősségünk, hogy magyarokként és a magyar közösségek érdekében félretegyük az esetleges nézeteltéréseket és összefogjunk, ahogy annak idején a nemzet érdekében például Kossuth és Széchenyi is tette a különböző viszályaik ellenére.

Ahogy a szónk fogalmazott: “A törésvonalakat valahogy el kell tudnunk tüntetni.” Továbbá: “A meglévő társadalmi különbségeket leküzdve és azokon túllépve együtt dolgozni és együtt küzdeni kell. … E nélkül Magyarország nem lehet sikeres.” A szónok felvíhta a figyelmet arra, hogy “van még az évszázadból 83 év ahhoz, hogy ez az évszázad sikeres legyen, hogy sikeres Magyarország és sikeres magyar nemzet legyünk mind Magyarországon, mind pedig a világ különböző pontjain.” A szónok befejezőképpen és bíztatásként a Miniszterelnök szavait idézte és egészítette ki: “Hajrá magyarok! Hajrá clevelandi magyarok és hajrá észak-amerikai magyarok!”

A vezető konzul beszéde után, a műsor végén az EME nevében az elnök asszony, Rátoni-Nagy Valéria köszönetet mondott a könyvtár vezetőségének, hogy segítségükre voltak a megemlékezés kivitelezésében majd befejezésként mindenki felállva énekelte a Szózatot és a nemzeti imánkat, melyet egy szerény szeretet vacsorára követett az Auditórium előtti téren.

Ez úton az EME nevében mindenkinek hálás köszönet jár, aki bármivel is hozzájárul a 169. évfordulón a nemzeti ünnepünk szebbé tételéhez és együtt, közösségben emlékezett a forradalom eseményeire és hőseire.

A megemlékezés a Facebookon élőben volt közvetítve. A közvetítés az alábbiakaban újra nézhető. Maga a műsor 11:30 percnél kezdődik:

1848-as emlékünnepség

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére tartott ünnepség Clevelandben. Kérjük osszák meg

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, March 11, 2017

További képek a Bocskai Rádió Facebook oldalán tekinthetőek meg.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.