December 1-én, Magyarország washingtoni nagykövetségén a Amerikai-Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition – HAC) megtartotta az évértékelő Mikulás vacsoráját. A rendezvényen megjelent több mint 100 vendég az ernyőszervezet tagjai illetve a magyar kormány képviselete.

Az idei esemény ceremónia mestere a clevelandi származású Dr. Szentkirályi Endre volt, aki szakszerűen, néha humorosan vezette le a vacsora programját.

Dr. Szentkirályi Endre elsőként a házigazdát Dr. Szabó Lászlót, Magyarország amerikai nagykövetét kérte fel beszédre, aki köszöntötte a jelenlevőket kiemelve az est fő vendégét Kurt Volkert, az ukrajnai tárgyalásokért felelős amerikai különmegbízott. A nagykövet köszöntőjében a két ország között erősödő együttműködésére reflektált, majd elégedetten könyvelte el az amerikai diaszpórát összekötő legnagyobb ernyőszervezettel való jó kapcsolatot és együttműködést.

A vacsorán a Koalíció egyik legfontosabb programját, az ösztöndíj programjukat, egy videó összeállításban mutatta be, amely 12 éve magyarországi fiataloknak lehetőséget biztosít, hogy betekintést nyerjenek az amerikai kormány illetve civil szervezetek működésébe, hogy majd az onnan nyert tapasztalatokat Magyarországon kamatoztassák. (Ezt a filmet Borzási Sarolta, a Koalíció ösztöndíjasa készítette és ITT érhető el.)

A következőkben Koalíció elnöke Lauer Rice Andrea, köszöntötte a jelenlevőket, majd beszámolt a Magyarországon tartott Diaszpóra Tanács Értekezleten való részvételéről, illetve a Kárpátaljai útjáról is. A HAC kulturális programja részeként beszámolt a „Lövészek” dokumentumfilm magyarországi bemutatójáról is, melynek társalkotója volt közösen Pigniczky Rékával.

Az est egy másik kiemelkedő pillanata az volt amikor a Koalíció tiszteletbeli elnöke Lauer Edith átadta Tom Robertsonnak, egykori magyarországi nagykövetnek, a HAC elismerő díját munkássága elismeréseként, mely a két ország kapcsolatainak erősítése érdekében tett egykoron, diplomataként.

Majd az est fő eladója Kurt Volker, a McCain Institute for International Leadership elnöke tartotta meg beszédét.

Kurt Volker mint Amerika nagykövete a NATO-ál, soros kapcsolatokat alakított ki Magyarországgal és tudja, hogy a két nemzet nagy dolgokra képes a közös együttműködésben. Beszédében kitért azokra az általa fontosnak tartott problémákra amelyeket véleménye szerint a két országnak közösen kellene megoldaniuk. Most mint az ukrajnai tárgyalásokért felelős amerikai különmegbízott beszélt az Ukrajnában nemrég elfogadott tanügyi törvényről, mely negatívan sújtja az ott élő magyar kisebbséget.

A nagykövetség szakácsai által készített finom vacsora karácsonyi kántálással ért véget, melyet Bánhidi Noémi a Koalíció Program Koordinátora és Dr. Szentkirályi Endre vezetett.

A Bocskai Rádió az eseményt élőben közvetítette, mely három részét ITT (1), ITT (2) és ITT (3) érhetik el.

A Mikulás Vacsorát kérésünkre a Koalíció elnöke röviden összefoglalta angol nyelven, melyet az alábbiakban tekinthetnek meg.

Hungarian American Coalition’s Mikulás Party

Andrea Lauer Rice, president of the Hungarian American Coalition, summarizes the Coalition’s annual Mikulás Party held on December 1, 2017 at the Embassy of Hungary in Washington, D.C.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Wednesday, December 6, 2017

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.