A Bocskai Rádiónak adott exkluzív interjú keretein belül nagykövet úr megosztotta gazdasági és nemzetpolitikai stratégiáit az elkövetkezendő időszakra nézve. Megismerve szakmai tapasztalatait és a diplomáciában elért eddigi eredményeit, biztosak lehetünk abban, hogy nagyszerű kezekbe került ismét Magyarország képviselete az Amerikai Egyesült Államokban. A magyar diaszpóra az Anyaországgal még több területen, még szorosabb viszonyt tud kialakítani a jövőben.

 

Nagy megtiszteltetésnek és ugyanakkor felelősségnek érzi, hogy az Egyesült Államokban képviselheti Magyarországot és a magyarságot. Közel 20 éve foglalkozik diplomáciával, friss diplomataként az ázsiai országok ügyeit felügyelte különböző beosztásokban. Magyarország 2004-es EU-s csatlakozását követően a két kontinens együttműködésének kiépítésében vett részt. Négy éven át volt magyar diplomata Katarban, ahol elsősorban gazdasági, energetikai és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozott. A három gyermekes édesapa számára magánéleti szempontból is emlékekkel teli időszak volt ez, két gyereke a Közel-Keleten született meg. 2009-ben tért haza családjuk Magyarországra. 2011 szintén meghatározó év volt Takács Szabolcs életében, amikor is Magyarország látta el az Európai Unió elnökségét. Helyettes államtitkárként valamennyi  Európán kívüli országgal meglévő kétoldalú kapcsolatainkkal, valamint biztonságpolitikájával és válságkezeléssel is foglalkozott. A következő szakmai fordulat 2014-ben jött, amikor is a Külügyminisztériumból átkerült a Miniszterelnökségre, és az utóbbi 5 évben az európai uniós ügyekért felelős államtitkárként dolgozott. Testközelből vett részt Miniszterelnök úr mellett az EU-s vitákban. Az amerikai-magyar kapcsolatokat volt alkalma korábban két éven át felügyelni, ezért nem ismeretlenek számára az amerikai politika aktív szereplői.

A pandémia a diplomáciai életet is átalakította, a szokásos protokoll a fizikai kontaktusok minimalizálásával történik. A megbízólevelét elképzelhető, hogy még év végéig átadhatja az amerikai elnöknek. Joe Biden új amerikai elnök 2021 januárjában veszi majd át az irányítást az USA-ban, ami új időszak kezdetét jelenti majd az Egyesült Államok belpolitikájában. Magyarország keresztény-konzervatív kormánya az előző években jó viszonyt alakított ki  Donald Trump adminisztrációjával, ezt a  jó viszonyt alapvető érdekünk tovább vinni a két ország között, és a szoros együttműködést ezután is megtartani világpolitikai és külpolitikai kérdéseket  illetően.

Takács Szabolcs elismerését és háláját fejezi ki elődeinek, akik tevékenyen dolgoztak az amerikai-magyar együttműködésen, gazdaságpolitikai hidak kiépítésén. Elődjéhez, Dr. Szabó Lászlóhoz hasonlóan prioritással szeretné kezelni a gazdasági kapcsolatok fejlesztését az Anyaországgal, amit a járvány okozta felfordult világ is erősen indokol. Chicago, Los Angeles és New York magyar főkonzulátusaival arra fognak törekedni, hogy amerikai vállalatok megláthassák a motivációt és megtérülést a Magyarországon történő befektetésekben. Az Anyaországban működő cégek sincsenek magukra hagyva, hiszen közvetlenül a Washingtoni Nagykövetség is igyekszik segítséget nyújtani az amerikai piacra való kitörésben. Business Promotion Development Campus néven egy olyan korszerű innovációs központ nyílt meg Washingtonban, amely közösségi térrel, tárgyaló helyiségekkel és megfelelően felépített szakmai programokkal áll a hazai vállalatok rendelkezésére.

Egészen friss a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által néhány hónappal ezelőtt aláírt high-tech űregyüttműködés is, ami az űrhajós képzésre és tudományos mérések beindítására fog fókuszálni.

Nagykövet úr az energetikai és biztonságpolitikai szférát illetően konkrét előrelépésekről is beszámolt. Magyarország  megkötötte az első, következő évekre érvényben lévő energetikai szerződést az LNG gáz beszállításáról, a Shell cég lebonyolításával. Ez azt jelenti, hogy 70 év után először nem csupán Oroszországból  érkezik földgáz Magyarországra. A krk-i projekt néven ismert gázvásárlás Magyarország részéről egy történelmi jelentőségű megállapodás.

A fegyvervásárlást illetően a NATO CCC doktrínájának második követelménye írja elő, hogy a védelmi költségvetés legalább 20 százalékát új kapacitások kiépítésére kell fordítani. Ez 2017-ben megvalósult és a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program számításai előzetesen garantálják ezt az elkövetkezendő évekre is. Az egy évvel ezelőtti amerikai-magyar egyetértési megállapodás szerint Magyarország mintegy egy milliárd dollár értékben szerez be amerikai rakétavédelmi rendszert egy amerikai cégtől. A hadiipar innovációi és a nemzetbiztonsági stratégia kérdése jelenleg is aktuális és tovább fejleszthető terület Magyarországon, de nagykövet úr véleménye szerint nincs miért szégyenkezni, mert katonáink kiválóan helyt állnak, ezt bizonyították a  terrorizmus elleni  missziókban is, például Afganisztánban vagy Irakban.

A nemzetpolitika egyik fő pillére ma is a diaszpórában élő magyarok Anyaországhoz való tartozásának erősítése. A diaszpóra közösséggel való kapcsolattartásért felelős diplomatáink is azért dolgoznak, hogy a magyar közösségek tevékenységét magas szinten is képviselhessük a diplomácia eszközei által. „Az itt élő valamennyi magyarnak kívánok a nagykövete lenni”fogalmazott Takács Szabolcs, aki a munkája egyik különösen szép részének tartja az amerikai magyar szervezetekkel való kapcsolattartást. Telefonon már meg is történtek az első megismerkedések, egyeztetések számos aktív magyar vezetővel többek között arról, hogy jövőre ünnepeljük  az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját. Méltó és ünnepélyes programokkal kívánunk megemlékezni  a centenáriumra. Nagykövet úr első köszöntőjét az Amerikai Magyar Koalíció rendhagyó virtuális Mikulás-napi gáláján mondta el a közösségnek.

Évvégi üzenetében jó egészséget, áldott adventi készülődést és meghitt családi, baráti kört kívánt a kívánt a diaszpóra tagjainak a közelgő ünnepekre. Külön megszólította az Egyesült Államok zsidó közösséghez tartozó magyarjait Hanuka alkalmából.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.