Áttört a hallgatás fala: Szász Attila Örök tél című, a málenkij robotról szóló alkotása kapta a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben. Az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat pénteken.

– Felrázta, megmozgatta a sok-sok filmbe belefásult szakembereket, hiszen az egész olyan, mint egy érzelmi hullámvasút – mondta kérdésünkre Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója, akit a zsűri véleményéről kérdeztünk. A Szász Attila rendezte film, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel. Azt is megérdeklődtük, hogyan volt képes átlépni az európai ingerküszöböt egy málenkij robotról szóló film.

– A zsűritagok saját bevallásuk szerint korábban nem hallottak a málenkij robotról, de amikor megnézték a filmet, azt mondták, ezt mindenkinek látnia kell, erről mindenkinek tudnia kell, erről beszélni kell egész Európában. Túl a témán, túl azon, hogy ez egy hiánypótló film, szerintem az az Örök tél titka, hogy nagyon érzelmes. Nem érzelgős, nem szentimentális, hanem érzelmes. Van benne félelem, fájdalom, de öröm és remény is. Talán ezzel tűnt ki az Örök tél a nemzetközi mezőnyből

– fejtette ki a Félvilág, A berni követ és A vizsga című történelmi filmek forgatókönyveit is jegyző alkotó.

A díj elnyerésével lehetőség nyílt arra, hogy külföldön is érdeklődjenek az alkotás iránt: mivel a Prix Europa az európai köztévék fesztiválja, reális esély van arra, hogy az osztrák ORF, a német ARD vagy akár a BBC is leadja az Örök telet mint Európa legjobb tévéfilmjét.

Köbli Norbert azt is elárulta, hogy meglepte őket a döntés, mivel amikor fesztiváloztatni kezdték a filmet, volt benne egyfajta kishitűség.

– Azt hittem, hogy a málenkij robot – és ezen belül a svábok kollektív megbüntetése – a nemzetközi közvélemény számára érdektelen, marginális téma, és így a filmet is negligálni fogják. Szerencsére nem így történt; akárhol vetítjük, ott értik, átérzik a történetet – mondta a forgatókönyvíró.

De ezzel nem ért véget a nyerő széria. A hét végén, a Los Angeles-i magyar filmfesztiválon Szász Attila rendező elnyerte az Alex Friedman Humanitarian Awardot az Örök télért, a szolnoki Alexandre Trauner-fesztiválon pedig a zsűri különdíjában részesült a film két látványtervezője: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória.

Forrás: magyaridok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.