Előzetes letartóztatásba tették szombaton éjszaka a nantes-i székesegyház felgyújtásával kapcsolatban egyszer már őrizetbe vett, de később szabadon engedett önkéntes templomszolgát, mert bevallotta, hogy ő volt a gyújtogató – közölte a francia város ügyészsége.

A 39 éves ruandai migránst először hétfőn vették őrizetbe, de akkor tagadta, hogy köze lenne a tűzhöz, és eljárás megindítása nélkül szabadon engedték. Majd szombaton is őrizetbe vették, és kihallgatása közben bevallotta, hogy ő okozott tüzet három helyen: két orgonánál és az énekszöveg-kivetítő elektronikus táblánál – mondta el egy helyi napilapnak az illetékes ügyész. Hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztják, hogy szándékos gyújtogatás történt a nyugat-franciaországi Szent Péter és Pál gótikus katedrálisban, emiatt eljárást indítottak a gyanúsított ellen.

Az Origó.hu azt írja, hogy a ruandai migráns néhány éve érkezett Franciaországba, a templomban lakott, és vitája volt a rendőrséggel, mert a tartózkodási engedélyét nem akarták meghosszabbítani.

A tűz megsemmisítette az egyik orgonát, amelynek eredeti változatát még a 15. században építették, illetve szintén a tűz martalékává lett Hippolyte Flandrin XIX. századi francia festőművész egyik alkotása is.

(Magyar Nemzet / MTI, Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.