A becslések szerint 3,6 millió uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

Brandon Lewis belügyi államtitkár csütörtökön azt mondta, hogy deportálni fogják azokat az EU-állampolgárokat, akik nem kérnek időben letelepedési engedélyt – számol be az Euronews. Az uniós állampolgároknak 2020 végéig van erre lehetőségük regisztrálni.

Ha nem regisztrálják magukat, vagy nem indokolják megfelelően annak elmulasztását, akkor az ilyenkor alkalmazandó bevándorlási szabályok lépnek érvénybe – mondta a német Die Weltnek az államtitkár. Így hát, részletezte „az illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás alá vonhatóak, és végrehajtási, fogva tartási és kitoloncolási intézkedések tehetőek meg velük szemben”.

A becslések szerint 3,6 millió uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

Közérdekű hirdetés

Mi a letelepedési státusz ?

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért – vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A magyarok közül eddig csaknem 54 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. Összesen eddig kétmillió európai állampolgár tette ezt meg.

(Mandiner / Euronews)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.