A clevelandi közösség ismét megjelent a DUNATV-ben

Ahogyan sok kedves hallgatónk is értesült róla, az ősz folyamán, az 1956-os események 60. évfordulójának apropóján a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Észak-Amerikában turnézott néhány magyar közösséget meglátogatva.

Az előadás sorozat kapcsán az együttes eljutott többek közt Torontóba, Chicagoba, Washingtonba és az októberi események emléknapján pedig New Yorkban zárta a fellépéssorozatot.

A táncosokat pedig az MTVA stábja kísérte útján és megörökítette azt az értékőrző előadás sorozatot, mely sok, a kontinens területén élő magyarnak és más nemzetiségű érdeklődőnek is könnyeket csalt a szemébe.

Az előadásból részleteket bemutató filmes összeállításban több néző is bátorította a táncosokat, hogy még térjenek vissza erre a vidékre és máskor is kápráztassák el őket el táncukkal és fantasztikus előadásukkal.

A műsor első felében az 1956-os eseményeket elevenítették meg a kort idéző ruhákban, egyszerű díszletek segítségével viszont dinamikus mozgás-tánc ötvözettel és a forradalmi hangulatot idéző dalokkal.

Az előadás második felében pedig a magyar népzene és néptánc segítségével megelevenítették a magyar nép lelkületét. A jól egymás mellé illesztett koreográfiai darabokkal végigkísérhető volt a magyar nép életére is jellemző néhány momentum: a szerelem, az elválás, a harcok, és a vigadalom is. Mindezt olykor ördögi gyorsasággal áttáncolva, vagy éppen szimbolikus mozdulatokkal elevenítették meg a profi táncosok.

A koreográfiát az együttes vezetője, Zsuráfszky Zoltán állította össze. Illetve, hogy ez a turné létrejöhessen id. Magyar Kálmán vállalta a felelősséget.

Bár a turné során nem jutott el az együttes Clevelandbe, de a forgatócsoport úgy gondolta, hogy az itteni magyar közösség méltán megérdemel a turnéfilmben egy pár perces összeállítást. Így a “Spirit of Hungary” mellett egy kis kitérőt tett a forgatócsoport és pár nap erejéig ellátogattak Clevelandbe is. Az itt készült felvételek alapján kicsit a clevelandi magyarság lelkiségét is megtapasztalhatják átvitt értelemben a nézők. Néhány clevelandi ‘56-os szabadságharcossal is megismerkedhetnek az érdeklődők, de a helyi magyar múzeumról, vagy a cserkészekről vagy éppen a Bocskai Rádió munkásságáról is hallhatnak-láthatnak az érdeklődők egy kis bemutatást. De megszólal néhány egyházi előjáró is, illetve tudósítás is helyet kapott a helyi Polgármesteri Hivatalban megtartott ‘56-os megemlékezésről is.

A teljes filmösszeállítást az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.

2 Responses to A clevelandi közösség ismét megjelent a DUNATV-ben

  1. Szel Sandor es Etelka 2017. január 16. at 9:38 de. #

    Felesegem a nehai nagyvaradi Guban Andras unokaja aki a nehai Clevelandi Guban Istvan unokatestvere volt. Felesegem meg emlekszik az Istvan bacsi nsgyvaradi latogatasara. Ugy tudja hogy Istvan bacsinak tobb fia vont Cleveland-ben de nem sikrtult kapcsolarot trremteni veluk.
    Szeretettel udvozoljuk oket Nagyvaradrol ( email [email protected])
    Etelka es Sandor

  2. Szerenke Kaprinyak 2017. február 8. at 6:26 du. #

    Gyonyoru es meghato eloadast lattam. Koszonom. Szerenke Kaprinyak.