Egy hosszú, húsz éves magyar hagyományőrző egyesület szűnik meg sajnos ebben az évben itt az amerikai kontinensen. A Csárdás Néptáncegyüttesről van szó, amelyet a Clevelandben született Gráber Richárd (Riki) alapított és amelynek apropóján a 2016 április 3-ai élő adásunk alatt telefonon beszélgettünk vele.

Richárd beszélgetésünk elején fölelevenítette a kezdeteket, amikor is több ember biztatásával, de végül a saját elképzelései és mély meggyőződésének köszönhetően megalakította a néptáncegyüttest. Kiemelte a magyar hagyományok megőrzésének kiemelt szerepét a saját és az Amerikában élő magyar közösségek mindennapi életében. A kezdeti nehézségekről is mondott néhány mondatot, amelyek után az elmúlt húsz év néhány érdekesebb mozzanatát is megemlítette.

Természetesen az április 9-i clevelandi Magyar Múzeumi előadásáról is beszélt, amikor is egy előadás keretében bemutatja a hátrahagyott termékeny húsz évet és sajnálattal bejelenti, hogy megszűnik a néptáncegyüttes.

Az előadáson körülbelül 100-an jelentek meg, akik a Csárdás Tánccsoport örökös kedvelői voltak. Gráber Richárd először egy diavetítéssel mutatta be az elmúlt 20 esztendőt, majd bemutatója végén rátért a  könyve bemutatására, amelyet a jubileumi év és egyben a tánccsoport megszűnésének emlékére írt. A tánccsoport utolsó tagjai egy szép búcsú fellépéssel lepték meg az egybegyűlteket, akik nagy tapssal köszönték meg a bemutatót és a 20 éves munkát egyben.

Minden jelenlevő kaphatott egy példányt a könyvből és a szerencsésebbek más emléktárgyakat is, amelyek a tánccsoporttal kapcsolatosak voltak.

Az előadás után finom sütemények, sajt és bor mellett, személyes beszélgetésekre is sor került, ahol többen különböző kérdésekkel fordultak  Richárdhoz.

Azok számára, akik nem hallották a múlt heti interjút, amit Richárddal készítettünk, azok a lejjebb meghallgathatják és egy pár fotót is láthatnak a Magyar Múzeumi előadásról.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.