A Cseh Köztársaságnak a jövőben négy új atomreaktorra lesz szüksége, jelentette be a cseh környezetvédelmi miniszter. Az új reaktorok megépítésére egy francia és egy dél-koreai céget kértek fel ajánlattételre.

A kormány várhatóan június végéig dönt a csehországi új blokkok építésére pályázók ajánlatairól. A miniszter szerint az ár döntő fontosságú lesz az egységek számának meghatározásakor, írta az e15.

ReklámTas J Nadas, Esq

Január végén kérte fel kormány a nukleáris pályázaton indult cégeket, hogy nyújtsanak be ajánlatot legfeljebb négy új reaktor építésére Dukovanyban és Temelínben. Mindkét cégnek április végéig van ideje erre. A kormány várhatóan nyáron választja ki a győztest, ahogy azt is, hogy hány reaktort kíván építeni.

A Cseh Köztársaságban két erőműben hat nukleáris blokk működik. Két, egyenként mintegy ezer megawatt (MW) kapacitású blokk a dél-csehországi Temelínben található. Négy kisebb, 510 MW kapacitású blokk található a Trebic régióban található Dukovanyban. Az új hagyományos reaktorok mellett a CEZ kis moduláris reaktorok építésére is készül. Ezek közül az elsőt Temelínben építenék meg.

Petr Hladík környezetvédelmi miniszter szerint egyértelmű, hogy a Cseh Köztársaságnak a jövőben mind a négy új reaktorra szüksége lesz. Hladik szerint a kiválasztásnál döntő fontosságú lesz, hogy az építmények hosszú távon alacsony villamosenergia-árakat és energiabiztonságot biztosítsanak.

Ha előnyösnek bizonyul mind a négy reaktor egyszerre odaítélése, a kormány ezt fogja tenni – mondta.

Radim Fiala, az ellenzéki SPD elnökhelyettese szintén egyetértett azzal, hogy több atomreaktort kell építeni. Fiala az atomenergiát tekinti Csehország jövőjének, és bírálta az államot, amiért tizenkét évet késlekedett az atomenergia-források fejlesztésével.

Az új reaktorok projektje várhatóan a Cseh Köztársaság modern kori történelmének legnagyobb beruházása lesz. Az első reaktor építése a tervek szerint 2029-ben kezdődik, a próbaüzem pedig 2036-ban. A kormány és a CEZ korábbi nyilatkozatai szerint egy új reaktor 2020-as árakon számolva mintegy 160 milliárd cseh koronába kerül.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: A cseh köztársaság vitatott temelíni atomerőműve, hatvan kilométerre a cseh osztrák és német határtól, Csehország déli részén. Fotó: MAFA/AFP/Jaromir Kubes

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.