A Cserkész Rádió témái: cserkészet és iskolatábor – Horváth Mihállyal és Tóthné Kollár Katalinnal beszélgettünk

A szeptemberi cserkésznap ugyan jövő évre szorult, de az adománygyűjtés nem állt meg. A két hónappal ezelőtt meghirdetett némabál még tart, a cserkész fiatalok pedig összejövetelek hiányában építik-szépítik a cserkésztanyát és cserkészházat, hogy ne legyen rendezetlen ebben az időszakban sem. A filmore-i iskolatábor kedvelőinek lelkében is nagy űr lesz idén nyáron, hiszen nem mehettek ki a Sík Sándor Cserkészparkba, hogy együtt tanuljanak. De a szervezők nem hagyták magukra a gyerekeket, online vitték el otthonukba a magyar nyelvet és az olvasást. A hogyanról a tábor tanítási igazgatójával interjúztunk.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Horváth Mihály, a Cserkész Barátok Körének elnöke úgy érzi, hogy a jószívű adakozóknak köszönhetően az aktív cserkészet előtt nem lesz akadály a jövőben. Eddig 11 ezer dollár gyűlt össze, ami nagyszerű összeg, viszont az évi 35 ezer dolláros kiadásukat nem fedezi. Az utóbbi összegbe csupán a működési, fenntartási költségek tartoznak, valamint számlák, biztosítások, teremdíjak.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Némabál szeptember 6-ig, a Cserkésznap tervezett dátumáig fog tartani. Ohio államban minden kültéri nagyszabású program a szabályoknak megfelelően elmarad, még szeptember-októberre sem tervezhetnek. Nagyon megérzik majd a cserkésznap bevételének hiányát, hiszen ez a legnagyobb pénzgyűjtő akciójuk. A CSBK elnöke ezúton is köszöni a nagylelkű támogatásokat, legyen az 10 vagy 100, vagy 1000 dollár. Az eddig sikeres akció sikeres folytatását várják a nyár további részében is. A közös cél az, hogy amint szabad lesz, tovább virágozzon a magyar cserkészet Clevelandben. Akik szeretnének, a CSBK weboldalán keresztül jutnak el a némabálba:

https://csbk.org/2020-clevelandi-cserkesz-nemabal/

A fiatalok szívükön viselik a közösséget és a cserkésztanya sorsát, az elmúlt hétvégén kimentek, hogy rendet rakjanak. Levágták a füvet, kitisztították a tavat, a kidőlt fákat felaprítottak, a telken lévő pavilonon megszerelték a villanyt. Amíg nem szabad rendezvényeket tartaniuk, addig az energiájukat a terület gondozására fordítják, és csak örsileg, kiscsoportokban találkoznak.

1967 óta fontos bázisa a magyar gyerekeknek a filmore-i Sík Sándor Cserkészparkban tartott iskolatábor. Ha személyesen zajlik, idén július 4-18. között gyűltek volna össze. Tóthné Kollár Katalin, tanítási igazgató tudomása szerint ez az első alkalom, hogy iskolatábor nélkül töltik a nyarat. A szervezők online foglalkozásokat ajánlottak fel kárpótlásul ebben a szokatlan helyzetben.

A tábor célja eredetileg az volt, hogy a szórványban élő magyar gyerekeknek biztosítson nyelvgyakorlási környezetet játékos körülmények között. Hiánypótló a tábor azok számára, akik lakóhelyükből kifolyólag nem tudnak hétvégente magyar foglalkozásokra, cserkészalkalmakra járni. Tértek vissza gyerekek olyan városokból is, ahol működik cserkészcsapat, de az iskolatáborban szerették volna továbbfejleszteni magyar szókincsüket. A napirend az iskolatáborban a következő: délelőtt négy óra tanulás a szabadtéri osztálytermekben, tánccsűrben, féljurtában. A megérkezéskor felmért tudásszint alapján 6-8 fős csoportokba tömörülve tanulnak. Délután a vacsoráig néptánc-szakkör, sport, kézművesség várja őket, illetve az aznapi tananyag játékos megismétlése, hogy minél jobban rögzüljön bennük. Esti program a nagyon kedvelt tábortűz és táncház, a lefekvésnél pedig a tanárok mondják az altató mesét.

Nos, mindez, ilyen formában csak jövő nyáron valósulhat meg. A szervezők addig sem tétlenkedtek, összeállítottak egy listát olyan hasznos honlapokról, ahol a szülők találhatnak magyar olvasnivalót, játékos nyelvi feladatokat gyereküknek, valamint megosztottak színielőadásokat, filmeket is. Rajzpályázat is nyitva áll az online-táborozók előtt Iskolatáboros emlékem címmel. Illetve arra is buzdítják a korábbi résztvevőket, hogy viseljék a tábor ideje alatt otthon az ott kapott pólót, és osszanak meg erről fényképet a tábor vezetőivel.

Az Amerikai Magyar Iskolák Találkozójának alapító társelnöke Petreczky Katalin. Tavaly két gyermekével táborozott, tanított is az iskolatáborban. Tőle származott az ötlet, hogy virtuális olvasótáborként pótolják idén az iskolatábort. A jelentkezési határidő lezártáig 58 gyerek jelentkezett, 7 csoportot hoztak létre. Nem volt egyszerű dolguk a koordinátoroknak, mert figyelembe kellett venniük a jelentkező életkorát, olvasási szintjét, azt, hogy melyik időzónában él, és melyik napszak lenne alkalmas. Ohio, Arizona, Kalifornia államból csatlakoztak, de voltak, akik Hawai-ról vagy az Anyaországból iratkoztak be a táborba. Egy téma köré fonódtak az olvasóórák, Berg Judit írónő kamaszregényeit, detektívtörténeteit olvasták a csoportok. Nagy meglepetés és öröm volt, hogy Berg Judit is becsatlakozott egy író-olvasó találkozó erejéig. 

Az olvasótábor kiválóan megmutatja, hogy van hasznos időtöltés online, és nem kell feladnunk közösségi terveinket, ötleteinket amiatt, hogy szociális távolságtartásban élünk jelenleg. Tóthné Kollár Katalin üzenete a nyári időtöltéssel kapcsolatban a gyerekeknek és szüleiknek: „Olvasni mindig jó, olvasni érdemes! Lehet otthon a hűvös szobában, lehet a kertben, a tengerparton, úgyhogy olvassuk a könyveket és kinyílik előttünk a világ. Természetesen jövő júliusban várjuk a gyerekeket az iskolatáborba!”

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.