A hajvesztés és kopaszság sokak életét megkeseríti, ráadásul valóban tartós kezelés nem igazán létezik rá. Most azonban az orvostudomány egy nagy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megoldja ezt a problémát, ugyanis egy kutatócsoportnak sikerült mesterségesen olyan bőrszövetet előállítani, amelyen be tudták indítani a hajszálak növekedését.

Már egy ideje eljutott az orvostudomány arra a szintre, hogy képesek laboratóriumban bőrszöveteket létrehozni, ám a korábbi mesterséges szöveteknél szőrnövekedést nem tudtak elérni. Ezért számít áttörőnek az a kutatás, amelyet az Indiana Egyetem és a Harvard Egyetem orvosi karának tudósai folytattak az elmúlt hat évben, az eredményeiről pedig a Nature című tudományos folyóiratban számoltak be nemrég. “Ez az első olyan kísérlet, amelyben sikerült elérni, hogy őssejtekből mesterségesen módon kitenyésztett bőrszöveten beinduljon a szőr-, illetve hajnövekedés. Ezzel a bőrtudományos kutatói közösség régi célját sikerült megvalósítanunk” – nyilatkozta a projekt vezetője, dr. Karl Koehler.

Miért vesztik el hajukat a férfiak?

Míg a nők pár kihullott hajszál esetén is azonnal felkutatják a legújabb kozmetikumokat, a férfiak egy része a kopaszodást az élet természetes velejárójának tekinti. Tény, hogy a kopaszság főleg őket veszélyezteti, a ritkuló haj azonban mindenkinek gond. Részletek a témában itt.

Az egerektől az emberi hajig

Kezdetben egerek embrionális őssejtjeiből hoztak létre egy belső fül organoidját (vagyis olyan mesterséges szövetet, amely tökéletes mása az eredetinek), majd 2017-ben már emberi őssejtekből kiindulva is képesek voltak megismételni ezt. Majd újabban a szőrnövesztés irányában kezdtek kísérletezni, mely során emberi pluripotens őssejtekből indultak ki. Egy speciális technikával 150 napra inkubálták az ezekből elállított bőrszöveteket, és azt tapasztalták, hogy a 70. napra megjelentek a szőrtüszők – érdekes és valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy a magzati fejlődés során is ilyenkor kezdenek kialakulni a szőrtüszők.

Normális esetben 80-100 hajszálat veszítünk egy nap, ha ennél többet, akkor kopaszodásról beszélünk. Fotó: Getty Images
Normális esetben 80-100 hajszálat veszítünk egy nap, ennél több esetében kopaszodásról beszélünk.Fotó: Getty Images

A szőrnövekedésen túl a mesterséges bőrszövet más téren is lemásolta az eredeti emberi bőrszövetet, például ugyanúgy kialakultak benne idegek és a faggyút termelő sejtek. Az öthónapos inkubálás után a mesterséges bőrszöveteket – immáron szőrtüszőkkel együtt – beültették egerek hátába. Egy hónappal később pedig az érintett területen aprócska, barna szőrszálak kezdtek nőni, tehát a pigmentációért felelős sejtek is létrejöttek az organoidban.

Sokféle felhasználási terület

A publikációban hangsúlyozzák, hogy reményeik szerint a jövőben eredményeiket felhasználva képesek lehetnek anélkül bőrsérülések rekonstrukciójára, hogy az új bőrszövet előállításához a beteg más testrészéről kelljen kivágni bőrt. Ezenkívül a mesterséges bőrszövet alkalmas lehet a bőrrák fejlődésének és viselkedésének tanulmányozására is. Nem utolsó sorban pedig a kopaszodásra is új terápiás lehetőséget ad.

Utóbbival kapcsolatban azonban Koehler kifejtette, hogy még újabb kísérletek várnak rájuk, mert el kell érniük, hogy a pácienseknél ne induljon be kóros immunválasz a mesterséges bőrszövet és szőrtüszők hatására. Emellett pedig gyorsítani is szeretnének az organoid előállításának és a hajnövesztés beindításának folyamatán, mert jelenleg a teljes kezelés egy évet venne igénybe. 

Forrás: hazipatika.com

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.