Tartalomból:

  • Csajka Tamás riportja a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Családos cserkészek tanyázásáról
  • Pigniczky Vajk beszámol a központi akadályversenyről, az AKIról
  • Interjú Szentkirályi Jucival a Magyar Iskola leköszönő igazgatójával
  • Cserkész hirdetések
YouTube player

Véget ért az iskola, kitört a vakáció! Ilyenkor indul be igazán a pezsgő cserkész-élet! A Cserkész Rádió/TV júniusi adása egy rendhagyó anyaggal kezdődött, ugyanis Csajka Tamás a nézőket és hallgatókat a szlovákiai Felvidékről köszöntötte. Tamás három gyermekével tért haza szülővárosára, Kassára, ahol egy hosszas, néhány hónapos családlátogatás keretein belül gyermekei belekóstolhattak a magyar tannyelvű iskolába és természetesen a felvidéki cserkészet világába. A cserkész rádió állandó szerkesztője és riportere Clevelandtől való távollétében sem feledkezett el a Bocskai Rádió cserkész rovatáról – amerre járt filmezett és interjúkat készített. Elsőként azt a beszámolóját szemlézzük, amit Trencsénben készített a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) családos cserkész hétvégéjén. De szó lesz a májusi Központi Akadályversenyről és a magyar iskola tanévzárójáról is.

Csajka Tamás

A családos cserkészet mint koncepció 2011-ben azzal a céllal született meg, hogy lehetőséget biztosítson azon fiatal, kisgyermekes családoknak a találkozásra, cserkészkedésre, akik általában – új családi helyzetükből kifolyóan – általában egy időre le szoktak morzsolódni. A családos cserkészet elgondolás mögött egy tavaszi hétvége és egy nyári tábor rejlik, így a fiatal szülőknek nem kell kiesniük hosszú évekre a szövetség életéből, és egy folytonosság tud megvalósulni a saját cserkész aktivitásuk és gyermekük mozgalomba való becsatlakozása között. Az SZMCS családos hétvégéjének a szervezése két család kezében szokott összpontosulni. Idén ezt a komoly feladatot a Bartal és a Csörgő házaspár vállalták magukra. Csörgő Szabolcs ráadásul a tábor főhősének, Csák Máténak a karakterét is magára öltötte. A hetven fős trencséni táborba Pozsonytól Kassáig érkeztek magyar cserkészek. A szervezők mindenkori tapasztalata, hogy nagyon jó a résztvevő szülőkkel táborozni, cserkész mivoltjukból adódóan is rendkívül fegyelmezettek, segítőkészek és jókedvűek. A hétvége leképezte egy átlagos cserkésztábor struktúráját: volt keretmese, tábortűz, szentmise, oktató-nevelő jellegű tevékenység, kirándulás, természetben lévő aktivitás, sok játék és éneklés. A családokhoz csatlakozott Lépesi Lóránt római katolikus lelkipásztor, a Mária Rádió műsorigazgatója, aki maga is cserkész. Lóránt atya maga is járt Clevelandben, élt a lehetőséggel és üzenetet fogalmazott meg a Cserkész Rádióban tengerentúli magyar testvéreinek, többek között lelkipásztor társának, Bóna Richárd atyának, akivel személyesen is ismerik egymást: Mindenképpen kitartásra szeretném buzdítani a cserkészcsapatokat és az ottani magyarokat is, mert nagyon fontos, hogy legyenek közösségek. Fontos, hogy legyenek körülöttünk emberek, akikkel hasonló elveket vallunk, akikkel egyek a gyökereink, az anyanyelvünk, keresztény értékeink. Segítsük és támogassuk egymást! 

Központi Akadályverseny (AKI) Fillmore-ban – 2024

Ha május, akkor Aki, vagyis Központi Akadályverseny (AKI) Fillmore-ban. Nem csak Clevelandból, de a keleti partról és Kanadából is érkeztek résztvevők a Sík Sándor Cserkészparkba. Pigniczky Vajk parancsnok-helyettes számolt be a Cserkész Rádióban az eseményről: Ez a tábor nagyon fontos programja a cserkészévünknek. Alkalmat ad a tagoknak arra, hogy mit tanultak egész éven át. A hétvége során a cserkészek – három korcsoportra és körzetre lebontva – különböző pályákon versengtek egymással, teljesítették a kihívásokat. Cleveland szép számmal képviseltette magát, 40 gyerek és 30 törzstag utazott el a május végi hétvégére. Sátorállítás, építkezés, portya – amit a keretmese foglal össze egy egésszé. Idén – a közelgő Jubileumi Nagytábor témájához, az országépítéshez igazodva – Szent István király állt a történet középpontjában. A hat clevelandi őrs közül négy igencsak büszkén tért haza, ugyanis dobogós helyeken végeztek.

ReklámTas J Nadas, Esq
Pigniczky Vajk parancsnok-helyettes

Végetért a tanév a Clevelandi Hétvégi Magyar Iskolában. Szentkirályi Judit leköszönő igazgatónő összegezte a tanévet, illetve az iskola elmúlt tíz évét. Humorosan jegyezte meg, hogy annak idején ő csak félévre ugrott be helyettesíteni apósa, Szentkirályi Ödön kérésére. Nem gondolta volna, hogy egy évtized lesz belőle: Nagyon sok jó emlékem van, nagyon örülök neki, hogy 2014-ben elvállaltam. Kialakult egy folytonosság: jobban megismertem a tanárokat, láttam a gyerekeket felnőni. Akiket anno ovisként köszöntöttem, ők most végezték el az őrsvezető előkészítő-tanfolyamot és büszkék magyarságukra.

Szentkirályi Judit a clevelandi Magyar Iskola leköszönő igazgatónője

A clevelandi magyar iskola 1958 óta működik, a létrehozását Papp Gábor kezdeményezte (ahogy erről nemrégiben írtunk: https://www.bocskairadio.org/magyarok-vagyunk-es-ez-a-legfontosabb-dolog-az-eletunkben-papp-klara-eletutja/). Igazgatóként tevékenykedtek azóta: Bogárdy Imre, Szentkirályi Ödön, Tábor Bea, Táborné Szabadkai Krisztina. A stafétát Szentkirályi Judit szeptembertől Szentkirályi Endrének adja át.  A cserkészet és a magyar iskola az ifjúság köré épül, baráti, sokszor testvéri kapcsolatot alakít ki bennük már egészen kis korban. Minél többet használják a magyar nyelvet iskolán kívül is, annál határozottabban mondhatjuk ki, hogy az iskola elérte a célját – zárta szavait Szentkirályi Judit leköszönő igazgatónő.

Cserkész hirdetések:

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.