Napok óta tombol az új őrület a Facebookon: mindenki arra kéri az ismerőseit, hogy macskás képek és fárasztó szóviccek helyett a kedvenc magyar versüket posztolják, és kérjék ugyanerre az ismerőseiket is.

A lánc elindítója Szabó Balázs irodalmár és világutazó volt egy héttel ezelőtt. Az Index a Facebookon keresztül kereste meg őt, hogy mesélje el, miért hirdetett a közösségi médiában mini kulturális forradalmat:
“Valójában nem is hirdettem mini kulturális forradalmat, ezt csak az egyik ismerősöm mondta rólam, mivel évek óta rakok ki verseket és regényrészleteket a Facebookra.”
Kiderült, Szabó Balázs azért indította el ezt a kezdeményezést, mert szerinte “sajnos még egy olyan csodának is, mint a magyar költészet, szüksége van marketingre. De az elmúlt napok példája azt mutatja, el lehet adni a magyar verset.”
Mit kell tudni Szabó Balázsról?
A verses Facebook-őrületet elszabadító Szabó Balázs az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének oktatója, aki mindig rendhagyó módszerekkel igyekszik népszerűsíteni az irodalmat. Nem tartja magát szokványos tanárnak.
“Itthon legtöbbször rosszul tanítják, különösen igaz ez a versekre. Nem lenne szabad elemezni a verseket, nem azért írták őket. A verseket érezni kell. Itt szúrja el nagyon sok tanár, akik miatt ha nem is utálják meg az emberek az irodalmat, semleges lesz a számukra. Persze ez egy mélyebb probléma, 100 ezer forintért ne várjon senki csodát egy középiskolai tanártól, nem fog úgy irodalmat tanítani, mint Robin Williams a Holt költők társaságában. Azt látom viszont, hogy az emberek 95 százaléka valahol mélyen, az iskolából hozott emlékei alapján szereti a magyar költészetet, kötődik hozzá, csak nem tud róla.”
De vajon mennyi ideig lesznek érdekesek a versek a Facebook-falakon? Nem unnak rá az emberek egy idő után? Szabó Balázs szerint nem ez a lényeges kérdés:
“Azt akartam, hogy az emberekben realizálódjon, hogy a magyar vers mekkora csoda. Nem feltétlenül az a célom, hogy hónapokon keresztül tomboljon a Facebookon a “11 vers”. De ha van néhány ember, aki emiatt előveszi Vörösmartyt vagy Kosztolányit, már megérte az egész.”
Ez a Szabó Balázs akkor a Szabó Balázs Bandájában zenélő Szabó Balázs?
Nem, viszont érdekesség, hogy az énekes legnépszerűbb dala szintén a magyar költészethez kötődik: Radnóti Miklós Bájoló című versének feldolgozása már majdnem egymillió letöltésnél jár a Youtube-on.

Bocskai Rádió is támogatja minden azon törekvéseket mi a magyar kultúra fennmaradásához szükségessége révén mennek végbe, legyen szó a világhálón elektronikus úton, vagy egyszerű papírlapon leírva történjen a terjesztése. A stáb tagjai, gyakornokuk Gergely Imelda elképzeléseivel összeállítottak egy verses CD-t, amivel hozzájárulnak a verses megmozduláshoz, hogy az emberek érezhessék is a lényeget, amint hallják a költeményt.

borito

Közérdekű hirdetés

1 COMMENT

  1. Csak egy otlet: a Kalendarium rovatban az esemeny ismertetese utan zarojelben fel lehetne tuntetni az evszamot is. Minden jot radiosok! Udv.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.