A múlt hétvégén, azaz 2017. február 11-én Clevelandbe látogatott dr. Szemerkényi Réka Magyarország washingtoni nagykövete, aki látogatás során előbb Falk Viktor újonnan megjelent könyvének a bemutatóján vett részt a Clevelandi Magyar Múzeumban, majd pedig a Szent Imre templomnál megrendezett farsangi mulatság és egyben adomány gyűjtő est díszvendége is volt.

A clevelandi látogatás alatt úgy gondoltuk, hogy egy rövid interjú erejéig beszélgetésre invitáljuk a nagykövet asszonyt.

A beszélgetés során arra a kérdésre adott számunkra választ, hogy miért tartotta fontosnak, hogy személyesen ellátogasson Clevelandbe és ilyen módon is támogassa az atyhai híveket a templomuk újjáépítésében. Kiemelte, hogy “az a  tragédia, ami egy kicsi falut ért Erdélyben, az mindannyiuknak fáj”, továbbá kiemelte, hogy ez egy nagyon fontos és szép gesztus, amit a diaszpóra magyar közössége, a clevelandi magyarok Mezei András atya vezetésével vállaltak megtenni azért az erdélyi kis közösségért.

Megemlítette, hogy korábban is a közös ügyekért, a magyar misszióért már támogattak más magyar közösségeket is, így például Böjte Csaba munkásságát is korábban támogatásukkal segítették. Ehhez hasonló volt most ez az adománygyűjtő akció az atyhai templom újjáépítésére. Továbbá megjegyezte a nagykövet, hogy  “ezek a találkozások valódi közösséget alkotnak”.

Az adománygyűjtés mellett még az amerikai – magyar kapcsolatok változásokról is kérdeztük az új elnök megválasztása és beiktatása kapcsán. Az interjú során a nagykövet asszony elmondta, hogy kiemelkedően fontos megtartani az elődeinktől örökölt értékrendeket; ebben erős partnerkapcsolatok lehetnek a jövőben az USA és Közép-Európa közt.

Az interjú végén Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde mentén arról beszélgettünk a nagykövet asszonnyal, hogy milyen pozitív kezdeményezések vannak akár külgazdasági, vagy külpolitikai téren az Egyesült Államok és Magyarország közt. Ahogyan a nagykövet asszony is utalt rá, nagyon jó, hogy közös értékalapok vannak, melyek megkönnyítik az együttműködést a két fél közt.

A továbbiakban a nagykövet asszonnyal készült interjút hallgathatják meg:

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.