Dr. Szentkirályi Endre, a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek elnöke a Bocskai Rádió kamerái előtt foglalta össze ünnepi gondoltait március 15-re a kialakult egészségügyi helyzet miatt.

Kérjük osszák meg minél többen, hogy virtuálisan együtt ünnepelhessünk!
Éljen március 15 emléke!

 

Dr. Szentkirályi Endre ünnepi gondolatai március 15-re

Dr. Szentkirályi Endre, a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek elnöke a Bocskai Rádió kamerái előtt foglalta össze ünnepi gondoltait március 15-re a kialakult egészségügyi helyzet miatt.Kérjük osszák meg minél többen, hogy virtuálisan együtt ünnepelhessünk!Éljen március 15 emléke!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Friday, March 13, 2020

 

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Tisztelt rádió közönség,

Sokkal inkább személyesen állnék előttük ma a református templom Bethlen termében, ahogy eredetileg terveztük. Ne gondolják, hogy könnyű döntés volt számunkra lemondani a mai megemlékezést. De végül is a tények és a szakorvosok javaslata miatt szólok most itt a rádióhullámok és az Internet által Önökhöz.

Bizonytalanság közt élünk ma. Bizonytalan, hogy mennyire lesz veszélyes e járvány, bizonytalan, hogy mit hoz a jövő, bizonytalan, hogy mindennapjaink hogy fognak változni, bizonytalan, hogy a klímaváltozás mit hoz elénk, bizonytalan, hogy a novemberi amerikai választások milyen eredménnyel lesznek.

De 1848-ban se volt másképp. Tudta-e valaki 1848 márciusában, hogy mit hoz majd a jövő? Volt, aki a Habsburgok kellemetlen bár de megszokott társadalmában bízott, nem akartak felfordulást, forradalmat. Sokkal többen voltak persze, akiknek elegük volt a zsarnokságból és akiket a szabadságvágy kiolthatatlan szomja fűtött.

Aztán kitört a szabadságharc, és megint bizonytalanság uralkodott. Vajon kitart-e Görgey győzelmes tavaszi hadjárata? Vajon behívják az osztrákok uralkodó barátaikat, az oroszokat? Kossuth és társai szabadon kormányozhatnak végre egy szabad Magyarországon? Aztán mégis megérkezett a muszka. Ekkor is bizonytalanság: kímélik-e a szabadságharc vezetőit? Lesz-e aradi megtorlás, vagy szépen hazamennek az oroszok és Haynauról sohse hallunk többé?

De hát miért lenne másképpen, mint korábban a magyar történelemben? IV. Béla idejében nem volt bizonytalanság? Mi lesz a pusztított országunkkal? És Szt István korában? Vajon milyen lesz ez az új nyugati vallás, a kereszténység? Nem jobb-e a megszokott ősi magyar pogánysággal maradni? Vagy felvegyük ezt ay idegen nyugati kultúrát?

És manapság? Úgy Magyarországon, mint itt Clevelandben bizonytalan a jövőnk. De miért legyen nekünk, 2020 Cleveland magyarjainak, más mint az előző generációknak? Nem bizonytalan jövő elé néztek-e a huszadik század elején clevelandi magyar templomokat építő munkások? Hazamennek-e alföldi tanyájukhoz, vagy itt a szénbányákban és a Cuyahoga folyó menti szennyezett gyárakban élik le életük  végét? Jobb életük lesz-e majd gyermekeiknek, unokáiknak?

Aztán a DP generáció? És 1956 menekültjei? Egy háború vagy egy szabadságharc utáni időszaknál van bizonytalanabb? Vagy aki a nyolcvanas, kétezres években jött közénk? Elgondolták-e valaha, hogy majd Cleveland városában fognak magyarul beszélni, magyar eseményekre járni? Fognak a mi gyermekeink, unokáink magyarul beszélni, magyar közösségben élni, vagy elkapja őket is az amerikai élet gépszíja? Bizonytalanságban vagyunk mi is.

De van válaszom a kérdésre. A bizonytalanság ellentéte a bizonyosság, azaz biztosak vagyunk valamiben, ami a bízni szóból ered. És ha bizonytalan a jelenünk és a jövőnk, akkor miben és kiben bízhatunk?  Mik azok az örök értékek, amik túlélnek egy tatárjárást, egy 1848-as szabadságharcot, egy menekülést, egy Amerikába jövetelt, akár manapság egy koronavírus járványt?

Van válasz a bizonytalanság kérdésre, hogy miben, kiben bízzunk. Az együttműködés, az összetartozás, és a hit adnak nekünk biztonságot, akkor is ha körülöttünk fergeteges a világ. Ez a három tartja össze a közösségeket, ezek éltetnek bennünket embereket. Ha az orvosi szakértőkre hallgatunk, az idősök életminősége és az általános boldogság a másokkal töltött idő függvénye. Aki egyedül marad, gyakran depressziós lesz. Persze ilyenkor ne fogjunk kezet, ne is köhögjünk vagy tüsszentsünk egymásra, de az emberi kapcsolatok boldoggá és megelégedettebbé teszik az embert, erősítik a közösséget. Erre még visszatérek.

Nézzük csak meg, hogy történik az együttműködés, az összetartozás, és a hit clevelandi magyar közösségünkben? Ha a templomokat és az egyházakat nézzük, és sok van belőlük, különböző felekezetekben, nemcsak emberi közösséget adnak, hanem egy olyan kétezer éves értékrendszert, ami minden emberi hiba és gyengeség ellenére is tartó erővel rendelkezik, hétről hétre lelket és erőt ad az embereknek. Ezt még az ateistáknak és vallástalanoknak is el kell ismerniük. Továbbá a templomok adnak hitet, mégpedig a legerősebb hitet, az Istenben vetett hitet.

És a magyar múzeumban milyen értékeket őriznek? A múltunk, kultúránk, hazánk és clevelandi magyarságunk jellegzetességeit mutatják be az amerikai közönségnek, ellenszolgáltatás nélkül. Aki már tiz, húsz, harminc éve él Clevelandben és még nem látogatta meg a belvárosi Galleria vásárlócsarnokban a kilences utcában a magyar múzeumot, meglepődne, hogy milyen sok kincs rejlik ott.

És a cserkészet? Közösségépítők, kis kortól fogva. A gyermek ott megtanul közösségbe beilleszkedni, a természetben élni, megtanul másokon segíteni, megtanul másokat vezetni. Ezek az értékek vajon nem adnának igazi biztonságot, nem védenének meg a bizonytalanságtól?

És a 3 magyar iskola? Hétfőn, pénteken, és vasárnapon, válogathatnak a szülők a kendermagban, kinek melyik időpont felel meg. Ott az anyanyelvünket sajátítják el a gyermekek, irodalmat, történelmet, földrajzot, helyesírást tanulnak, ami biztos erény úgy az egyetemi felvételnél, mint az üzleti világban, és a gyermek könnyebben beszélget a nagyszülőkkel is.

És a Magyar Társaság? Amely lassan 60 éve minden novemberben megszervezi a magyar kongresszust, ahol magyar témák kerülnek szóba, ahol bálozhatunk mindannyian, ahol együtt gondolkozhat és mulathat a közösség, biztos támpontja a clevelandi magyar kulturális életében.

És a Hungarian Cultural Center of Northeast Ohio, vagy a Cleveland Hungarian Development Panel? A kereskedelmi kamara, amely az üzleti életet és a gazdaság hasznos fejlesztését tűzte ki céljául, mert az anyagi jólét egy biztonságot ad a mindennapoknak, hogy az ember szabadidejében élvezhesse a clevelandi magyar közösség együttműködő életét.

Tehát az emberi kapcsolatok, az együttműködés, és a hit teszik a bizonytalanságot bizonyossá, biztonságossá. Ezért ma és a jövő hetekben forduljunk egymás felé. Vegyük fel a telefonkagylót és hívjuk fel nagyszüleinket, unokáinkat, beszélgessünk velük egy kicsit, érdeklődjünk felőlük. Van esetleg olyan barátunk, akivel rég nem beszéltünk? Hívjuk fel őket, vonjuk be közösségünkbe.

Szedjünk le a polcról egy magyar könyvet, lapozgassunk bele, talán egy vers vagy 1848 történelme bukkan elő, vessük fel a családi vacsoraasztal körül egy magyar kérdést, például hogy számunkra ma mi lehet 1848 üzenete? A gyerektől az idősig, meglepődünk néha ha tényleg meghallgatjuk, mit mondanak. Látogassuk meg a Kossuth szobrot a szépművészeti múzeum környékén, vagy Petőfi Sándor mellszobrát a belvárosi főkönyvtár harmadik emeletén. És ha ma délután nem is lehetünk együtt több száz más clevelandi magyarral, telefonon néhányat felhívhatunk, és saját családjainkban is összegyűlhetünk.

Nem is beszélve arról a fontos munkáról, amit a heti magyar rádió adással végez mindhárom clevelandi magyar rádió, de különösen a Bocskai Rádió munkatársai. Most járvány idején különösen fontos a közösségmegtartó munkájuk, és hálásan köszönöm, hogy alkalmat adtak, hogy Cleveland magyarságához szólhassak, alkalmat adnak, hogy a rádióhullámokon és a világhálózaton keresztül is ünnepelhessük virtuálisan március 15-ét.

Ezt kívánom ma Cleveland magyarságának, hogy az emberi kapcsolatok, a közösség együttműködése, és a hit varázsoljon a bizonytalanságból biztonságot, bizonyosságot, templomainkban és szervezeteinkben egyaránt. 1848-ban se volt ez másképp.

Éljen március 15 emléke!

Dr. Szentkirályi Endre
elnök, Egyesült Magyar Egyletek

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.