vajdasag_A-valasztasokEgy hónap múlva, október 12-én vasárnap lesz a települési és nemzetiségi önkormányzati választás.

A választási kampány három hete tart, ez idő alatt kellett a választáson induló jelölteknek és szervezeteknek megismertetniük magukat választóikkal, továbbá összegyűjteniük az induláshoz szükséges számú ajánlást.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a települési önkormányzati választáson 58 ezer jelölt indul, míg az ugyanakkor rendezendő nemzetiségi választáson 12 ezer.
A települési választásokat Magyarország 3177 településén tartják, míg 13 nemzetiségi választást 1745 településen (2715-öt). Az NVI adatai szerint jelöltek hiányában két településen maradhat el a képviselő-testületi választás, és két polgármester-választást sem lehet megtartani. A települési nemzetiségi választások közül több mint 500 maradhat el a jelenlegi adatok alapján.
A jelölteket ugyanis hétfőn 16 óráig lehetett bejelenteni, de az összegyűjtött ajánlások ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére a választási bizottságoknak ma éjfélig van lehetőségük, így sok olyan jelölt van még, akiről nem döntöttek a bizottságok. Ezért a nyilvántartásba vételek lezárultával várhatóan kevesebb voksolás marad el.
A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt, míg a nemzetiségin azok, akik szeptember 26-ig regisztrálják magukat.
Az új választási eljárási törvény szerint kampánynak számít minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, például a plakáttal, közvetlen megkereséssel, politikai reklámmal, hirdetéssel vagy választási gyűléssel.
A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot (választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát, mérettől és hordozóanyagtól függetlenül), de ezeken egyebek mellett fel kell tüntetni a kiadó, valamint a kiadásért és szerkesztésért felelősök nevét.
A kampányban csak az a mintegy 600 sajtótermék (366 nyomtatott és 232 elektronikus) közölhet politikai hirdetést, amely korábban jelezte ezt a szándékát az Állami Számvevőszéknek.
Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz nem kapnak állami támogatást. A kampányra fordítható összeg nincs limitálva.
Választási gyűlést a kampányidőszakban lehet tartani, a szavazás napján már nem. A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, a rend fenntartásáról a szervezőnek kell gondoskodnia.
Kampánycsend – csakúgy, mint az országgyűlési és az európai parlamenti választáson – a mostani választáson sincs, de a választás napján a szavazóhelyiségek épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül, közterületen nem lehet kampányolni.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.