A főpolgármestert egy héttel ezelőtt gyilkolták meg egy jótékonysági rendezvényen Gdanskban. Pawel Adamowicz temetése ma délben kezdődött, amit a lengyel tévé élőben közvetít.

Lengyelországban szombatra gyásznapot hirdettek, délben Gdanskban és több más lengyel nagyvárosban megszólaltak a szirénák a meggyilkolt Pawel Adamowicz főpolgármester emlékére.A települések központi terein hatalmas tévékivetítőket tettek ki, hogy a gdanski Szűz Mária-székesegyházban megkezdődött szertartást országszerte követhessék az emberek.Európa egyik legnagyobb temploma teljesen megtelt gyászolókkal.

Adamowicz koporsóját több tízezer ember kíséretében péntek este szállították át a gdanski Európai Szolidaritás Központból a székesegyházhoz. Hamvait a gótikus székesegyház egyik kápolnájában helyezik majd el.

Az eseményen ott van Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is.A város utcáit ezrek lepték el.

A szertartás szervezői megkérték a főpolgármester emléke előtt tisztelegni akaró embereket, hogy ne hozzanak virágot és gyertyát, hanem ezek értékét inkább fordítsák jótékonysági célokra.

Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.

Forrás: origo.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.