Azt kérjük az európaiaktól, hogy gondolkodjanak úgy Egyiptomról, ahogy Magyarországról is gondolkodniuk kéne. Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik, Párizs biztonsága nem a francia–német határnál kezdődik, Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb–magyar határnál, tágabb összefüggésben pedig ott kezdődik lent Egyiptomnál – jelentette ki szerdán délben Orbán Viktor az Abdel Fattáh el-Sziszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Egyiptom megbízható partnere Európának a migráció kezelésében, hazánk pedig az Európai Unió fórumain belül is szorgalmazni fogja, hogy Kairó kapja meg a kellő anyagi forrásokat és eszközöket határainak védelmére. A miniszterelnök szerint a tény, hogy 2016 óta egyetlen illegális migránsokat szállító hajó sem futott ki Egyiptom partjairól, jól mutatja, hogy a szárazföldi és a tengeri határok egyaránt jól védhetőek, ha megvan rá az akarat.

Orbán Viktor méltatta az arab ország elmúlt hét évi fejlődését, illetve a kairói vezetést, mely politikailag és gazdaságilag is stabilizálni tudta az országot a 2011-es felkelés nyomában járó kaotikus időszakban.

Az egyiptomi államfő megköszönte a bizalmat, amit kormányával Magyarországtól kapott a nehéz években. Kiemelte, hogy a migránsokat szállító hajók feltartóztatása humanitárius szempontból is fontos, mivel felelős vezetők nem engedhetik, hogy az elkeseredett emberek a tengerbe fulladjanak.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.