Ezeréves keresztény kéziratot adott vissza egy amerikai múzeum egy görögországi kolostornak. A kéziratot több mint száz éve lopták el a Görögország északi részén lévő kolostorból bolgár fosztogatók, több száz egyéb dokumentummal és műtárggyal együtt.

A 11. századi evangéliumot csütörtökön adták át hivatalosan az Ikoszifinissza kolostornak. Az ünnepségen Elpidophoros amerikai görög ortodox püspök és a washingtoni Biblia Múzeum munkatársai is részt vettek.

Az Amerikai Főegyházmegye szerint a görög kézirat a világ egyik legrégibb kézírásos evangéliuma, és feltehetően Itália déli részén készült.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq
János evangéliumának egy részlete a kéziratban. Forrás: Biblia Múzeum, Washington

Az árverésen megvásárolt kéziratot a múzeum adományként kapta 2014-ben. A múzeum szakértői megállapították, hogy egyike a kolostorból 1917-ben ellopott kéziratoknak, és arról tájékoztatták I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát, a világ ortodox keresztényeinek spirituális vezetőjét, hogy szándékukban áll visszaadni.

Elpidophoros csütörtökön a Biblia Múzeumot méltatta kiemelve, hogy történelmi igazságtalanságot sikerült helyre tenni.

Nyitókép: I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és a washingtoni Biblia Múzeum küldöttsége az átadó ünnepségen. Fotó: Nikos Papachristou/Ökumenikus Patriarchátus

(Kultúra)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.