Hiába táplálta a reményt a csütörtöki esti hír, miszerint a ruházata alapján látták Suhajda Szilárdot a Mount Everest csúcsának közelében, nem találta meg a felkutatására indított csapat a magyar hegymászót, és le is állították a keresére indított expedíciót, tudatta a hegymászó itthoni csapatának közleménye. Suhajda Szilárd végső nyughelye így sok másik sport- és embertársához hasonlóan a Himalája marad.

Ez azt jelenti, hogy az eltelt időt, az időjárási és terepviszonyokat tekintve nincs esély a hegymászó életben maradására, ezért a keresését befejezték. Ezután már a keresésben résztvevő serpák biztonságos visszatérése a legfontosabb. A bejegyzésben elárulnak részleteket is a keresésről: „A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.”

Suhajda Szilárd keresésére ezután helikoptert indítanak

Ezután helikopter is kereste Suhajda Szilárdot és három serpa is elindult a keresésére. „Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.”

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Ha a helikopteres kutatás sem vezet eredményre, Suhajda Szilárd végső nyughelye a Himalája, annak is a legmagasabb csúcs, a Mount Everest marad.

A sokat emlegetett Hillary-lépcső videón:

 

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Suhajda Szilárd keresésének gyalogszerrel már nincs értelme

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.