Erdélyi Áron, a Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasa a Pest megyei Dabasról származik. Az húszas éveinek még az elején járó fiatal ősszel érkezett Clevelandbe, hogy kilenc hónapon át – tehetségéhez mérten – hétről hétre előre mozdítsa a rádió adásait. Ha a médiás munka mennyiségét nézzük, akkor ez a szűk év nagyon kevés. Ha viszont azt, hogy ennyi időt tölt távol a családjától, barátaitól és szülővárosától – akkor nagyon is hosszú. Utóbbi oknál fogva ültek repülőre Áront testvérei, barátai és meg sem álltak az Egyesült Államokig.

YouTube player

Önök kérték című rovatunkba igazán új színt hoztak Áron vendégei. A magyar kultúra napján olyan zenei csokrot kötöttek a dabasiak, amelyben nagyszerűen megfértek együtt Dés László, Péterfy Bori, ByeAlex, Korda György, Azahriah szerzeményei.

Mit jelent a magyar kultúra?

Talán ez az a kérdés, amire ahány válasz érkezik, annyi a megközelítése, hiszen mindenki kicsit a saját szemszögéből alkot definíciót. Áron bátyja, Zsolt a zenét emelte ki. Saját bevallása szerint mindenevő: népzene, opera, rock, mulatós egyaránt el tudja varázsolni. Úgy érzi, a kultúrának szerves hagyományőrzés. Dabas Sári nevű városrészében máig élénken élnek a szlovák közösség tradíciói. Lilla zenére, táncra, ételekre és a nyelvre asszociál, ha magyar kultúráról van szó. A dabasi rendezvényszervező lány „munkaköri kötelessége” a kultúra éltetése. Dabason minden év januárjában ünnepélyesen méltatják a Himnusz megszületésének napját, valamint ilyenkor kerül átadásra a legjobb kulturális eseményért járó díj is az illetékeseknek. Áron nővére, Bernadett a költészet remekein keresztül újra és újra rácsodálkozik a magyar nyelv szépségére és arra, hogy mennyire választékosan fejezhetjük ki magunkat.

A rádióadásba – ha csak előre felvett interjún keresztül is -, de bekapcsolódott Dabas város alpolgármestere, Pálinkásné Balázs Tünde. Áron arról a receptkönyv-sorozatról beszélgetett vele, ami bátran kimondható, hogy kisvárosuk büszkesége. Tünde irányításával zajlott a gyűjtés, a kiadást pedig az erdélyi testvérvárosuk baróti Tortoma nevű Könyvkiadója intézte. Eddig két gyűjtemény született: 100 dabasi recept – több mint 100 dabasi háziasszony és 100 dabasi recept férfiasan címmel. Amellett, hogy a könyvek büszkén sorakozhatnak a klasszikus és modern szakácskönyvek mellett, az is nagyon fontos, hogy az idősek receptjeit és konyhai technikáit is rögzítették benne. Ez az értékmentő munka példaértékű mindannyiunk számára. A férfias könyvbe egyébként Áron is belefőzte a magáét, az első részbe pedig az édesanyja készítette el a család kedvencét, a magyaros rakott krumplit.

ReklámTas J Nadas, Esq

Amióta Áron elkezdte ösztöndíjas tevékenységét, a Bocskai Rádió magyarországi követőinek listája dabasi lakosokkal bővült. „Megdöbbentő volt látni az első néhány adásban látni, hogy milyen kulturális élet van itt Clevelandben. Büszkébben megélik magyarságukat itt az emberek, mint például Magyarországon.” – fogalmaztak a dabasi vendégek.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.