Ezúttal Chicagóban rendezték meg az Árpád-kupát, az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáját, a diaszpóra legnagyobb magyar sporteseményét, ráadásul immár 25. alkalommal. Apa és lánya a mikrofonnál: a főszervező, Demeter András és fő segítsége, Rebeka lánya jelentkezett be a Bocskai Rádió adásába. Röviden beavatjuk Önöket az előzményekbe, de a mérkőzések eredményei is kiderülnek írásunkból.

YouTube player

A rangos torna több mint két évtizedes múltra tekint vissza, az alapítói két magyar jó barát, Berényi György Las Vegasból és Hauer Gyula Los Angelesből voltak. Berényi körül megalakult egy focicsapat Las Vegasban, ekkor született az ötlet, hogy jó lenne találni még egy csapatot, ahhoz, hogy meg is mérkőzhessenek valakivel. Így alapított csapatot Hauer Gyula is Los Angelesben a helyi magyarokból. A rendezvény eleinte Magyar Kupa néven futott, és hamarosan kiszélesedett a torna kanadai focistákkal is. Ahogy lenni szokott a hasonló kezdeményezésekkel, kellett néhány év, ameddig komolyabb minőségű szintre emelkedett a kupa: szervezettebb lett, profibb pályák készültek és komolyabb felkészülések előzték meg a versenyt. Lettek bírók, nevezési díjak, nőtt a résztvevők száma és a torna kétnapossá vált. Információink szerint az első hivatalos Árpád Kupát 1997-ben szervezték meg Las Vegasban. 

A Chicagói Kultúrtanács elnöke, Demeter András főszervezője volt a szeptember 15-16-án megrendezett 25. Árpád Kupát.  Az előkészületek nem voltak minden esetben gördülékenyek, de szép lassan kialakult anyagi és humán támogató háttere is. Chicagótól mintegy hatvan mérföldnyire észak-nyugatra találták meg a legmegfelelőbb helyszínt, egy szerb sportkomplexumot. Három nagyon jó minőségű pályát, klubházat vehettek igénybe. András lánya is hazarepült Kaliforniából, hogy édesapját támogassa és segítse ezen a hétvégén. 

Nyolc csapat nevezett be a tornára, hét magyar és egy szerb. A résztvevők között volt két magyarországi csapat is, ők Egerből és Szekszárdról érkeztek. Ami az amerikaiakat illette: San Francisco, Cleveland, Toronto, Chicago városa képviseltette magát. A norridge-i református egyházközség áldozatkész tagjai étkeztetéssel segítették a csütörtöki előkészületi napot és helyet adtak a sorsolási gyűlésnek is, ami nagy támogatást jelentett a szervezők számára. 

ReklámTas J Nadas, Esq

Mivel nem tudott személyesen megjelenni, online jelentkezett be és kívánt sikeres tornát a versenyzőknek Szőlőssi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Nikolics Nemanja szerb futballista, a Chicago Fire korábbi MLS-gólkirálya, aki amerikai évei alatt jó kapcsolatot épített ki a magyar közösséggel is. Az ünnepélyes megnyitón Kovács Tamás és szerb kollégája is részt vett, köszöntötték a közönséget és az Árpád-kupa mezőnyét. A szerb diplomata különösen örömét lelte abban, hogy a két nemzet a barátság jegyében mérkőzik meg egymással az Árpád Kupán.

A nyolc csapatos chicagói tornát a Szántó Gábor vezette, Józsi György és Budovinszy Krisztián által fémjelzett San Francisco csapata nyerte meg, a dobogó második fokára Toronto állhatott fel, míg a bronzéremnek Eger csapata örülhetett. 

A Chicagóban megrendezett 25. Árpád Kupa részletes végeredménye:

   1. San Francisco
   2. Toronto
   3. Eger Hungary
   4. Pannonia
   5. United Serbs 
   6. Cleveland
   7. Chicago Gulyás
   8. Szekszárd

Legjobb mezőnyjátékos: Csonka Tibor (Toronto)

Gólkirály: Garrett Winterman (Chicago Pannonia) 11 gól

A mezőnyt alkotó diaszpóra csapatok a mindennapokban a bőrükön érzik, mekkora kihívás magyarságukat megőrizni az Egyesült Államokban. Ez a futball-hagyomány is hozzátesz ahhoz, hogy a tradíciók éljenek és összetartsák a jövőben is a tengerentúli magyarságot. Megható és örömteli lehetett látni, ahogy a nézőtéren a legkisebbek kiabálták: Hajrá magyarok! Az ő szívükben már valami elültetésre került, amit csak táplálni kell a jövőben!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.