Kevés állami vezető ül le a zongora mellé, hogy állami ünnepségen eljátsza a magyar hinmuszt. Dr . Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár zenei kíséretében énekelhették a himnuszt az 1956-os forradalom és szabadságharc  tiszteletére rendezett megemlékezésen a vendégek New Yorkban Magyarország Főkonzulátusán október 22-én. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Balassi Intézet és a New York-i Főkonzulátus felkérésének tett eleget , hogy a magyar kormány küldötteként részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezésen New Yorkban.

Az államtitkár  nagyon fontosnak tartja, hogy a kulturális eszközök a határontúli magyarság és a diaszpóra magyarság számára egyaránt elérhetőek legyenek,  ennek segítségével tudják   valódi értékként  megélni  identitásukat az  USA-ban lévő magyar szervezetek és egyesületek. Dr. Hoppál Péter harmadik alkalommal látogatott el New Yorkba.  Örömmel látja,hogy a kanadai és  az észak-amerikai magyarság,  akik emigráltak a kommunista diktatúra elöl helyt álltak az új hazában, s hozzájárultak  annak építésében, s mindezek mellett mélyen őrzik  magyar identitásukat . Úgy látja, hogy az a generáció, aki  már itt született az is ragaszkodik magyarságához. Ők a magyar nyelvet már nem anyanyelvként beszélik, de ragaszkodnak a kultúrához, s gyakran hazalátogatnak Magyarországra,  s megtalálják a hidat a két ország között. Ebben az Orbán- kormány programszerű segítséget tud nyújtani nekik, mivel  rendszerbe foglalta a határon túli és a diaszpóra magyarság állami együttműködését.  A Diaszpóra Tanács évenkén gyűl össze a magyar parlamentben, ahol minden diaszpóra magyarságából származó egyesület, szervezet képviselteti magát . Ott elmondják, hogy mire van szükségük. Ezek alapján jött létre a Mikes Kelemen Program, a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelyek segítenek abban, hogy a diaszpóra magyarság  identitásának gyökereit mélyebbre eressze, és  hogy anyaországi  segítséggel lendületet kapjon.

Dr. Hoppál Péter 56 üzenetéről is beszélt interjújában.  1956 a szabadságról szól,  az akkori szabadságharcosok azért áldozták az életüket vagy menekültek el a diktatúra elől, hogy átmenekítsék a forradalom lelkét. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy köszönettel tartozunk az amerikai magyarságnak, hogy azokban az években, amikor Magyarországon börtön járt azért, ha beszéltek 56-ról, akkor ők   őrizték a szabadság  lángját itt az Egyesült Államokban, s ennek szellemét tovább örökítették. Most a rendszerváltás után 25 évvel ért el Magyarország oda, hogy 56 szellemének megfelelő hazát épít, amelynek alapja az erős gazdaság. Az erős gazdaság feltétele, hogy  ne sodorja el az országot a történelem szele. A migráció aktuálpolitikai kérdéséről azt nyilatkozta az államtitkár.  Nem lehet párhuzamot vonni az 56-os menekültek és a népvándorlás között. Az 56-os menekültek a kommunista diktatúra megtorlásai elöl menekültek, az életüket mentették.  Magyarország természetesen  befogad minden szír politikai menekültet, de ők a migráció számának töredékét képezik. A Magyar kormány álláspontja, hogy a problémát ott kell orvosolni, ahol keletkezett, ezért Törökországnak kell megadni a legnagyobb segítséget Európának.

Hoppál Péter bizakodását fejezte ki a New York-i 56-os  emlékmű felállításával kapcsolatban. Az Amerikai Magyar Emékmű Bizottság komoly gyűjtést szervez, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megépüljön az emlékmű, s ha a magyar állam is támogatja a kezdeményezést, akkor minden esély meglesz arra, hogy jövőre a New Yorkiak már ott emlékezhessenek meg a forradalom hőseire.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.