Dr. Szakács Imre, a Nemzeti Összetartozás Tanácsosa Magyarország Főkonzulátusának képviseletében mondott ünnepi beszédet Clevelandben  a Nyugatoldali Református templomban október 25-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján.

A Nemzeti Összetartozás Tanácsosa a vele készített interjúban elmondta, hogy mindig nagy szeretettel érkezik Clevelandbe, hiszen itt a magyarság identitástudatát továbbvivő közösséggel találkozik.  Megtisztelő felkérésnek tett eleget, hogy az 1956-os clevelandi  megemlékezés ünnepi beszédét ő mondja el. Beszéde a nemzeti összetartozásról, arról az üzenetről szólt, hogy 1956. októberében a magyar nemzet egységessé vált, az emberek a szovjet katonák távozását kívánták, s a jogállamiság, és  az  igazságosság  visszatérését. Ez a gondolatsor volt ünnepi beszédének az alapja, illetve  idézett Bibó István államtitkár  utolsó soraiból és a forradalomban résztvevők visszaemlékezéseiből is.

Szakács Imre úgy érzékeli,  hogy az USA-ban lévő magyaroknak  okt.23. a legfontosabb ünnep, amit mindenki egyformán ítél meg, egyformán büszkék arra az itt élők, hogy 1956-ban Magyarország szabadságharcával kivívta a világ figyelmét. A Nemzeti Összetartozás Tanácsosa számára felemelő olyan közönségnek szónokolni, akik tagjai között még mindig találkozik az 56-os  forradalomban résztvevőkkel, akikkel  nagyszerű érzés  kezet fogni, s elbeszélgetni 1956. októberének történelmi napjairól.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.