Kumin Ferenc Magyarország New York-i főkonzulja
Kumin Ferenc Magyarország New York-i főkonzulja

Magyarország Főkonzulátusán megtartott 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezést követően, Kumin Ferenc Magyarország New York-i főkonzulja adott rádiónknak interjút a megemlékezéssel kapcsolatban.

Kumin Ferenc főkonzul az interjúban hangsúlyozta, hogy a Főkonzulátuson megtartott ünnep kifejezetten az 56-os magyaroknak szól, ez abban is megmutatkozik, hogy  ennek a rendezvénynek a magyar a fő nyelve, ellentétben a többi eseménnyel, ahol  az angol játszik fő szerepet. Az épületben, ahol a konzulátus van az ENSZ állandó képviselete is található, és október 23. tiszteletére az ENSZ megemlékezést tart a nemzetközi közösségeknek.  Tulajdonképpen így a konzulátus kétszer ünnepeli okt.23-t. A főkonzul szerint 56-nak nagyon egyértelmű  üzenete van, hiszen a forradalomban részt vevő embereket  egy eszme hajtotta, a szabadság utáni vágy. ‘’1956 egy tiszta, világos képlet, kevés ilyen egyértelmű esemény van a magyar történelemben. Nem kérdés, hogy kik voltak a  negatív illetve a pozitív szereplői az eseményeknek’’- mondta Kumin Ferenc.

1956-os megemlékezés New Yorkban azért megható, mert még mindig sok a New Yorkban és a város környékén letelepedett 56-os emigráns, s az 56-os hősökkel együtt ünnepelni felelmelő érzés.  A főkonzulátus munkatársai próbálnak évről-évre színvonalas rendezvénnyel megemlékezni október 23-án. Idén a ’’Szabadnak születtem’’ című zenés versszínházi előadás várta az ünneplőket. A főkonzul ünnepi beszédében visszaemlékezet 1991-re, arra a dátumra,  amikor az első 56-os megemlékezések  voltak Magyarországon.  Szerinte az ország nem tudta rögtön teljes katarzissal átélni, hogy szabad a szovjet hatalom elnyomásától, ehhez időre volt szüksége. Ma, viszont  már büszkén állhatunk ki az 56 hősök előtt, hogy méltón vigyük  tovább azt az örökséget, amit tőlük kaptunk.

A főkonzul arról is beszámolt, hogy a megemlékezésnek  nem titkolt szándéka volt, hogy az Amerikai Magyar  Emlékmű Bizottság által tervezett 56-os emlékmű megépítését támogassa, s bíztassa a New Yorkban élő magyarokat az adakozásra.  Kumin Ferenc szerint egy év múlva, a 60. évfordulóra kitűzött emlékmű felállítása reális lehet. Ismeri a New York-i magyarok összefogását, s bízik a támogatásukban. Természetesen a főkonzul is megpróbál mindent elkövetni, hogy a magyar állam is támogassa lehetőségeihez képest az emlékmű létrejöttét.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.