A november végén megtartott 55. Magyar Kongresszus, szombat déli társasebéd ünnepi szónoka Dr. Szakály Sándor volt, aki a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója. A téma “Magyarország és a II. világháború” volt, ahol egy órában a lehető legtöbbet elmondott az akkori helyzetről, eseményekről. Nagyon koncentráltan, tárgyilagosan és világosan adta a tisztelt hallgatóság tudtára, az általa rég és nagyon alaposan kutatott történelmi időkről megszerzett információkat.

Amire még kíváncsiak voltunk és amiért még nagy tisztelettel kértük a professzor urat, hogy a rövid interjú után, melyet előző nap készítettünk vele, üljön le egy hosszabb beszélgetésre a rádiónk munkatársával, ossza meg velünk és önökkel is értékes gondolatait. Természetesen szívesen ült le a Bocskai Rádió mikrofonja mögé, ahol először az általa vezetett intézetről beszélgettünk, annak működéséről, hasznosságáról. Majd elmondta véleményét a mostani magyarországi történelem tanításról, amelybe lát hiányosságokat, kiegészítésre szoruló területeket, azért, hogy a jövő nemzedéke lehetőséghez mérten Magyarország  igaz történelmét tanulhassa.

A külföldön élő magyarokról is beszélgettünk, a megmaradásuk esélyeit latolgatta a professzor úr, példaként említve az éppen zajló Magyar Kongresszust, amely úgyszintén egy ilyen szerepet tölt be. Őrömmel látta a sok, magyarul jól beszélő fiatalt, akik részt vettek az előadásokon, ezekben látva a garanciát a külföldön élő magyarság megmaradásának.

DSC_1868

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.