IMG_0863A New York-i  Szent István templom bezárásával kapcsolatban készítettem interjút  Juhász Imre atyával, akivel a lindeni Pálinka Fesztiválon találkoztam.  Imre atya a New Brunswick-i Szent László templomban szolgál, s  ide a fesztiválra is New Brunswick-ból szállította az önkéntesek által elkészített zöldborsó levest, pörköltet, s a Cleveland-ből érkezett réteseket. A fesztivál vendégei, akik nem ismerik azt gondolnák, hogy egy lelkes önkéntes, aki palacsintát süt, besegít a szervezésben, s mindenhol ott van. Valóban, Imre atya a papi szolgálat mellett segíti a magyar közösségek programjait, s komoly részt vállal azok lebonyolításában.

IMG_0864Az atya történelmi távlatból mutatott rá az augusztusban  bezárt New York-i Szent István templom jelentőségére. A New Yorkban élő magyar nemzetiségű katolikusok már 1891-ben kezdeményezték a magyar nyelvű egyházközség létrehozását, amely az 1922-ben New Yorkba érkező magyar ferencesek  kezdeményezésére épült meg 1927-28 folyamán a 82. utcában. A Szent István  templom ekkor nemcsak vallási, hanem kulturális szerepet is betöltött a  New Yorkban élő, jelentős számú magyar közösség életében. Az utóbbi időben nagyon megváltozott a hívők közössége. Az idők során New Yorkot egyre több magyar hagyta el, s talált otthonra Amerika más területén, s 1956 után a Magyarországon eltelt  több mint 40 év kommunizmus nem erősítette a keresztények táborát, s olyan emigránsok jöttek ki az Ígéret Földjére,  akik számára már nem volt fontos a hit gyakorlása. Sajnos mindezek következménye, hogy a magyar közösség elöregedett, s lecsökkent a hivők száma, amely csak nagy nehezen tudta fenntartani a templomot.  Augusztus 1-jén bezárták a templom kapuit, amit a hívők keseredéssel, szomorúsággal és felháborodással vettek tudomásul, hiszen az idősebb generáció 50-60 éven keresztül minden vasárnap részt vett a misén, illetve az azt követő beszélgetéseken.  A magyar közösség  5 utcával feljebb, a 87. utcában lévő szép német templomba került át, ahol ugyanabban az órában, mint a Szent István templomban délután 2 órakor tart szent misét Imre atya. Az atya nemrég tudta meg, hogy ő csak havonta egyszer fog misézni  az új helyen,  mivelTimothy  Dolan, New York érseke Csete Ivánt nevezte ki a pasztoráció élére.

Sajnos sehol sem jobb a helyzet az USA-ban lévő magyar templomok esetében. Mindenhol találkozni azzal a jelenséggel, hogy a hívők elöregednek, nehezen fedezik a templom költségeit. New Brunswick-ban, ahol Imre atya szolgál nem a Szent László templomot, hanem a magyar közösséget szüntették meg, s mindaz ami a magyar közösség tulajdona volt értékben vagy pénzben, azt egy másik templom kapta meg. Az atya úgy érzi, hogy ez még nagyobb megaláztatása a magyar hívőknek, hiszen egy működő közösséget szüntettek meg. Minden héten más pap tartja a szertartást, amerikai pap, így a magyar hívők csak az énekeket hallhatják magyarul.  Sajnos ezt az erőszakos asszimilációt tapasztalják a magyar hívők sok helyen. Az egyház  Amerikában kezdi elveszíteni  nemzeti sokszínűségét. A magyar közösség  bár remény vesztett, de egyetlen  hitük, hogy  Krisztus átsegíti őket minden  nehézségen.

IMG_0988

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.