Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította Izraelt, miközben egy lehetséges iráni támadás lóg a levegőben. Joe Biden elnök megingathatatlan amerikai támogatást ígért Izraelnek, miután attól tartanak, hogy Teherán megtorlást indíthat egy magas rangú irániak halálát okozó támadás miatt.

Biden arra figyelmeztetett, hogy Irán jelentős támadás indításával fenyeget, miután Izrael tíz nappal ezelőtt csapást mért Irán szíriai konzulátusára. Mindent megteszünk Izrael biztonságának védelme érdekében – tette hozzá az elnök.

Szerdán Irán vezetője azt mondta, hogy az izraeli damaszkuszi támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással.

Amikor megtámadták konzulátusunkat, olyan volt, mintha a területünket támadták volna meg

– mondta Ali Hamenei ajatollah televíziós beszédében.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ha Irán közvetlenül Izraelre támadna, az a konfliktus még nagyobb eszkalációját kockáztatná, de elemzők szerint Iránnak nincs meg a katonai képessége egy jelentős konfrontációhoz.

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de széles körben úgy tartják, hogy a támadás mögött áll.

A térségben tartózkodó amerikai és izraeli erőket a napokban fokozott készültségbe helyezték. A múlt héten az Izraeli Védelmi Erők (IDF) harci egységeknél szolgáló katonák nem mehettek szabadságra, és tartalékosokat hívtak be a légvédelmi egységek megerősítésére.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter a közösségi médiában reagált Hamenei ajatollah megjegyzéseire, és azt mondta, ha Teherán a területéről csapna le, Izrael reagálni fog, és Iránban támadna.

További Külföld híreink

Eközben a térségben tartózkodó amerikai erők vezetője, Michael Kurilla tábornok egy esetleges iráni támadás lehetőségéről tárgyalt Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel és a hadsereg vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal csütörtökön Izraelben – írja az izraeli média.

Biden kijelentései akkor hangzottak el, amikor Kisida Fumio japán miniszterelnökkel együtt újságíróknak beszélt szerdán a Fehér Házban.

Ahogyan mondtam Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az Iránból és a meghatalmazottjaitól érkező fenyegetésekkel szemben megingathatatlan – hadd mondjam el még egyszer, megingathatatlan

– mondta Biden.

Korábban Biden arra buzdította Netanjahut, hogy tűzszünetre szólítson fel Gázában, és azt is mondta, nem ért egyet a miniszterelnök háborús stratégiájával.

Szerintem hiba, amit csinál. Nem értek egyet a megközelítésével

– mondta az amerikai Univision hálózatnak adott interjúban.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök 2024. március 29-én felszáll az Air Force One-ra a marylandi Andrews-i közös bázison. Fotó: AFP/Brendan Smialowski

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.